Libya'daki olaylar

"Temsilciler Meclisi Hükümeti" Başbakanı Sini: "Diyalog için; 'Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ve hükümetinin tanınması, demokratik sürece göre yönetimibarışçıl bir şekilde devretmek prensibine saygı duyulması, ordu ve askeri teşkilat kurumları kabul edilerek bunlarınkurulmasına destek verilmesi, terörle mücadele ilkesi benimsenerek suç işleyen herkesin adalete teslim edilmesi,Trablus'tan tüm silahlı grupların çekilerek emniyet güçlerinin Başkent'te kontrolü sağlaması ve meşru hükümetindönmesi' şartlarımız var"

Libya'daki olaylar
Libya'daki olaylar
GİRİŞ 25.11.2014 21:22 GÜNCELLEME 25.11.2014 21:22

Libya'nın Tobruk kentindeki "Temsilciler Meclisi Hükümeti"nin, Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr) Koalisyonu'yla diyalog için şartlarının olduğu bildirildi.

Abdullah es-Sini başkanlığındaki geçici hükümetten yapılan açıklamada, Sini'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi ve BM Libya Destek Misyonu Başkanı Bernardino Leon'la telefonda görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, Leon'un ülkenin batısını kontrol eden Trablus merkezli Libya Şafağı (Fecr) Koalisyonu'yla görüşerek devletin meşru kurumlarıyla müzakere masasına oturması için koalisyonu ikna etmeye çalışacağını aktardığı kaydedildi.

Leon'un Sini'ye diyalog çağrısında bulunduğu belirtilen açıklamada, Sini'nin şu ifadelerine yer verildi :

"Diyalog için 'Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ve hükümetinin tanınması, demokratik sürece göre yönetimi barışçıl bir şekilde devretmek prensibine saygı duyulması, ordu ve askeri teşkilat kurumları kabul edilerek bunların kurulmasına destek verilmesi, terörle mücadele ilkesi benimsenerek suç işleyen herkesin adalete teslim edilmesi, Trablus'tan tüm silahlı grupların çekilerek emniyet güçlerinin Başkent'te kontrolü sağlaması ve meşru hükümetin dönmesi' şartlarımız var."

Açıklamada ayrıca Leon'un Sini'den Trablus'taki Uluslararası Mitiga Havaalanı'na düzenlenen saldırıların durdurulmasını istediği bildirildi.

Tobruk kentinde toplanan Temsilciler Meclisi, geçen hafta emekli General Halife Hafter'e bağlı güçleri resmen "düzenli ordu" olarak tanıdığını ilan etmişti.

Ülkedeki silahlı güçler, Libya'nın batısını kontrol eden Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediği Fecr Kuvvetleri ile Doğu Libya'yı elinde bulunduran Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Hafter'e bağlı milisler şeklinde ikiye bölünmüştü.

Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya'da, emekli General Halife Hafter’in, Zintan merkezli milis gruplarla Mayıs ayında başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Bu olayların ardından 2 meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Halife Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" Koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mısır: Arap dünyasında Filistin için hareketlilik var
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı