Ermenistan'da 2 Azerinin rehin tutulması

Bazı sivil toplum kuruluşları, Ermenistan'da rehin tutulan Azerbaycan Türkleri Dilgem Esgerov ve Şahbaz Guliyev'in serbest bırakılmasını istedi

Ermenistan'da 2 Azerinin rehin tutulması
Ermenistan'da 2 Azerinin rehin tutulması
GİRİŞ 26.11.2014 12:03 GÜNCELLEME 26.11.2014 12:03

Bazı sivil toplum kuruluşları, Ermenistan'da rehin tutulan Azerbaycan Türkleri Dilgem Esgerov ve Şahbaz Guliyev'in serbest bırakılmasını istedi.

Ortak açıklamada, Esgerov ve Guliyev'in, Azerbaycan'ın Kelbecer bölgesinde Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından rehin tutulduğu hatırlatıldı.

Esgerov ve Guliyev'in, "Ermenistan'ın devlet sınırlarını bozdukları gerekçesiyle Azerbaycan'ın Ermenistan tarafından işgal edilen Yukarı Karabağ bölgesinde hiçbir hukuki dayanağı olmayan uydurma mahkeme tarafından yargılandığı" aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Rehin alındıkları topraklar, Ermenistan tarafından işgal edilmiş Azerbaycan'ın topraklarıdır. Kelbecer bölgesi şu anda Ermenistan'ın elindeki işgal edilmiş topraklardan olup, Azerbaycan'ın devlet sınırları içerisindedir. Bu topraklarda doğmuş, büyümüş Dilgem Esgerov, Şahbaz Guliyev ve Hasan Hasanov, Ermenistan'ın işgal politikası sonucunda kendi yurdundan zorla çıkarılmış Azerbaycan vatandaşlarıdır. Kelbecer topraklarında onların dede babaları yatıyor. Kendi vatan topraklarına aile mezarlığını ziyaret etmeye, yaşamış oldukları köyü tekrar görebilmek umuduyla gitmişlerdir. Herhangi gizli bir plan ve art niyetleri yoktu. Doğdukları toprak hasretiyle Ermenistan işgali altında olan topraklarımıza geçtikleri sırada rehin alınmışlardır.

Ermenistan tarafı, ellerindeki rehinelerden Azerbaycanlı Hasan Hasanov'u işkence yaparak vahşice katletmiştir. Diğer rehineler ise manevi, fiziksel işkencelere maruz kalmaktadır. Bizler bu bildiriyi yayınlayarak, duyarsız kalmamaları için dünya kamuoyunun dikkatini bu olaya çekmek istiyoruz. Dünya, Ermenistan'ın bu hukuksuzluğuna 'dur' demeli ve Azerbaycanlı rehinelerin bir an önce tahliye edilmesi için gerekli adımları atmalıdır."

Bildiriye imza atan sivil toplum kuruluşları şunlar:

"Türkiye Üniversiteleri Mezunları İctimai Birliği (TUMİB Bakü-TUMİB İstanbul), Türk Halkları Kongresi, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu, Kazak Türkleri Eğitim ve Kültür Derneği, Doğu Türkistan Milli Merkezi, Türkistanlılar Kültür ve Sosyal Yardım Derneği, Türkmeneli İnsan Hakları Derneği, Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği, Dünya Türkmenleri Eğitim Vakfı, Altaylardan Tuna'ya Göçmenler Derneği, Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Bulgaristan Stratejik Araştırma Derneği, Gagauz Dostluk-Kültür ve Dayanışma Derneği, Güneşli Trakyalılar Derneği, Türk İslam Tarihi Araştırmalar Vakfı, Balkan Trakya Kültür ve Dayanışma Derneği, İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu, Kocaeli Azerbaycan Evi Derneği, Derince Azerbaycan Evi Derneği, Gebze Azerbaycanlılar Derneği, Eskişehir Azerbaycanlılar Derneği, Adana Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği, Ankara Azerbaycan Evi Derneği, Antalya Azerbaycan Evi Derneği, İstanbul Türk Azerbaycan Dostluk Kültür ve Dayanışma Derneği, Balıkesir Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği, İzmir Azerbaycan Kadınları Kültür Merkezi Derneği, Çanakkale Azerbaycan Evi Derneği, İzmir Azerbaycan Kültür Evi ve Dayanışma Derneği, Kars Azerbaycan Evi Derneği, Edirne Azerbaycan Evi Derneği."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!