2. Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongresi

İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı: - "Geçen yıl yaptığımız bir araştırmada işverenlerin çoğunun eleman ihtiyacını öncelikle eş, dost, akrabalar; ardından sırasıyla İŞKUR, internet ve gazete ilanları şeklinde çözmeye çalıştıklarını gördük"

2. Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongresi
2. Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongresi
GİRİŞ 26.11.2014 13:44 GÜNCELLEME 26.11.2014 13:44

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, en çok aranan işler arasında güvenlik görevlisi, satış elemanı ve tekstil sektörüne yönelik makine operatörlüğünün yer aldığını belirterek, "Geçen yıl yaptığımız bir araştırmada işverenlerin çoğunun eleman ihtiyacını öncelikle eş, dost, akrabalar; ardından sırasıyla İŞKUR, internet ve gazete ilanları şeklinde çözmeye çalıştıklarını gördük" dedi.

İŞKUR tarafından düzenlenen "2. Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongresi", Manavgat ilçesindeki Sueno Hotels Beach'te başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Selim Bağlı, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, istihdam ve işsizlik konusunun dünya ekonomilerinin öncelikli gündem maddelerinden olduğunu bildirdi.

İstihdamın, ekonomik büyümenin itici gücü olmasının yanı sıra sosyal açıdan da büyük önemi bulunduğuna değinen Bağlı, vatandaşlara iş bulmak, mesleki niteliğini, dolayısıyla istihdam edilebilirliğini artırmanın sosyal devlet olmanın gereği olduğunu ifade etti.

Türkiye'de işsizlik oranının ağustos ayı itibarıyla yüzde 10,1 olduğuna işaret eden Bağlı, "Bu konudaki çalışmalarımız Ulusal İstihdam Stratejisi'nde belirttiğimiz üzere işsizlik yüzde 5 seviyesine inene kadar son hızla devam edecektir. İŞKUR'un, bu görevlerini yerine getirirken en büyük fonksiyonu, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri olacaktır" diye konuştu.

İŞKUR'da 1990'lı yıllardan bu yana yürütülen iş ve meslek danışmanlığı hizmetinin 2012 yılında "Her işsizin bir danışmanı olacak" gayesiyle atanan iş ve meslek danışmanları ile çok daha profesyonel boyut kazandığını anlatan Bağlı, şunları söyledi:

"Zaman içinde yapılan çalışmalarla bakış açısı genişlemiş, işsizlerin yanı sıra İŞKUR'a kayıtlı her işverenin, her okulun bir danışmanı olması sağlanmıştır. 2002-2011 yıllarında yapılan 1 milyon 342 bin işe yerleştirmeye karşın iş ve meslek danışmanlarının göreve başladığı son iki yılda 1 milyon 519 bin işe yerleştirme yapılmıştır. Danışmanların İŞKUR bünyesine katılımından önceki son 9 yılın toplamından daha fazla işe yerleştirme, yalnızca son 2 yılda yapılmıştır."

Hedef işsizliği yüzde 5'e indirmek

Genel Müdür Yazıcı ise Ulusal İstihdam Stratejisi’nde 2023 yılına kadar istihdamın yüzde 55'e, kadınların işgücüne katılımının yüzde 41'e yükseltilmesinin, işsizliğin ise yüzde 5'e indirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Yazıcı, İŞKUR'un, bilimsel, sosyal ve ekonomik gelişmeleri yakalayan, sosyal tarafların yönetime katılımına imkan veren çağdaş bir kamu istihdam kurumu olduğunu dile getirdi.

Uluslararası arenadaki çalışmalara da devam ettiklerinin altını çizen Yazıcı, "2012 yılında yönetim kurulu üyeliğine seçildiğimiz, bununla birlikte 2015 yılında Dünya Kongresi'ne, İstanbul'da ev sahipliği yapacağımız Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliğindeki etkin rolümüz de bunun ispatı niteliğindedir. Uluslararası alandaki çalışmalarımızın önemli bir ekseninde Avrupa Rehberlik Merkezi faaliyetleri kapsamında düzenlediğimiz Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongrelerimiz oluşturmaktadır" diye konuştu.

Kongrede, açılış konuşmalarının ardından İş ve Meslek Danışmanlığı Dairesi Başkanı Sinan Temur tarafından iş ve meslek danışmanlığı ile ilgili bilgi verildi.

1 milyon 430 bin işgücü talebi alındı

Nusret Yazıcı, açılış oturumunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 2003 yılında 65 bin işsizin istihdamına aracılık ettiklerini, 2013 yılında bu rakamın 672 bine yükseldiğini vurguladı.

Bu yılın 10 aylık bölümünde ise işe yerleştirilen kişi sayısının 750 bine ulaştığını belirten Yazıcı, "Aynı dönemde yaklaşık 1 milyon 540 bin kişiye işe ve mesleğe yönlendirme konusunda danışmanlık hizmeti, yine İŞKUR tarafından sunuldu" dedi.

Yılın 10 aylık bölümünde danışmanların yaklaşık 340 bin iş yerini ziyaret ettiğini anlatan Yazıcı, işletmelerden 1 milyon 430 bin işgücü talebi alındığına dikkati çekti.

Yaptıkları iş yeri ziyaretlerinde 198 bin açık iş pozisyonu tespit ettiklerini ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

"En çok aranan işler arasında güvenlik görevlisi, satış elemanı ve tekstil sektörüne yönelik makine operatörlüğü yer alıyor. Geçen yıl yaptığımız bir araştırmada, işverenlerin çoğunun eleman ihtiyacını öncelikle eş, dost, akrabalar; ardından sırasıyla İŞKUR, internet ve gazete ilanları şeklinde çözmeye çalıştıklarını gördük. Danışmanlarımızın yaptığı ziyaretler ve bizim çalışmalarımız neticesinde bu sene işe alım sürecinde İŞKUR ilk sıraya çıktı."

"Ne iş olursa yaparım" devri kapandı

İş arayanlara tavsiyelerde bulunan Yazıcı, "Ne iş olursa yaparım" devrinin kapandığının altını çizdi. İş arayanlara bir meslek sahibi olmaları önerisinde bulunan Yazıcı, "Eğer meslekleri yoksa bile İŞKUR'a başvurarak, işbaşı eğitimlerimize katılsınlar" diye konuştu.

Kendisinin üniversite yıllarında bir dönem turizm sektöründe garson ve bulaşıkçı olarak çalıştığını bildiren Yazıcı, işbaşı eğitim modelinin turizm sektörü için önemli olduğunu vurguladı.

Yazıcı, çalışmanın Antalya'da ilgi göreceğine inandığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Çalışanın günlük 25 lira cep harçlığı, genel sağlık sigortası ve iş sağlığı ve meslek hastalığı sigortasını yapıyoruz. İşverenlerimiz 6 ay boyunca çalışanlara iş veriyor. 6 ay sonra isterlerse çalışmaya devam ediyor, istemezlerse biz başka kurumlara tavsiye ediyoruz. İşbaşı eğitim modeliyle işletmeler toplam personel sayısının yüzde 10 kadarını istihdam edebilir. Bundan dolayı turizm sektöründe işverenlerimizin bu modelimizde yer almalarını istiyoruz."

2. Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongresi, yarın sona erecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu