Ukrayna'nın Rusya aleyhine AİHM’ye yaptığı başvuru

AİHM, Rusya’dan savunma istedi

Ukrayna'nın Rusya aleyhine AİHM’ye yaptığı başvuru
Ukrayna'nın Rusya aleyhine AİHM’ye yaptığı başvuru
GİRİŞ 26.11.2014 14:24 GÜNCELLEME 26.11.2014 14:24

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ukrayna'nın, ülkenin doğusundaki insan hakları ihlalleri ile ilgili yaptığı iki "devlet başvurusu" konusunda Rusya’dan savunma istedi.

AİHM, Rusya'dan cevabını 16 hafta içinde vermesini talep etti. Başvuruların önce incelemeye alınıp alınmaması konusunda karar verecek olan AİHM, gerekli görmesi halinde Strasbourg’da Ukrayna’nın iki başvurusu ile ilgili oturum düzenleme kararı alabilecek. Mahkemenin vereceği karar, bu konuda yapılan bireysel başvurulara emsal teşkil edecek olması açısından oldukça önem taşıyor.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, bireylerin dışında Avrupa Konseyi’ne üye ülke devletlerine de birbirleri aleyhine insan hakları ihlalleri ile ilgili şikayetleri konusunda dava açma olanağı tanıyor.

AİHM, daha önce birinci başvuru ile ilgili olarak Kırım’daki insan hakları ihlalleri konusunda iç tüzüğü işleterek ihtiyati tedbir kararı almış ve gerek Rusya gerek Ukrayna’ya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin insan haklarını ihlal etmemesi uyarısında bulunmuştu.

Ukrayna’nın yaptığı iki ayrı devlet başvurusu dışında bu ülkenin doğusundaki insan hakları ihlalleri ile ilgili olarak AİHM’ye şu ana kadar yaklaşık 160 bireysel başvuru geldi. Bu başvuruların bir kısmı Rusya, bir kısmı ise Ukrayna aleyhine yapıldı. Yine başvurulardan en az 20’sinin Kırım’daki insan hakları ihlalleri ile ilgili olduğu biliniyor.

Yapılan başvuruların önemli bir kısmı yaşam hakkı, işkence ve kötü muamelenin önlemesi, aile ve özel yaşama saygı ile mülkiyet hakkı konularında.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı