IŞİD'i ortaya çıkaran nedenler

KYB Politbüro Üyesi Bahtiyar: "Irak ordusu, Şii mezhepçilik ideolojisi üzerine Sünnilerden intikam almak için kuruldu""Şiiler, bu yanlış siyasetin sonucunda terör örgütü IŞİD'e karşı yenilgiye uğradı"

IŞİD'i ortaya çıkaran nedenler
IŞİD'i ortaya çıkaran nedenler
GİRİŞ 26.11.2014 14:27 GÜNCELLEME 26.11.2014 14:27

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Mela Bahtiyar, Irak ordusu Şiilerden oluşturulduğu için terör örgütü IŞİD'in başarılı olduğunu ileri sürdü.

Süleymaniye Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen "IŞİD'e karşı uluslararası savaşın gelecek senaryoları" adlı panelde konuşan Bahtiyar, Baas rejimi yıkıldıktan sonra Irak'ta fikri ve ideolojik olarak herhangi bir yeniliğin meydana gelmediğini iddia ederek, "Merkezi Irak hükümetinin yanlış siyaseti nedeniyle Sünniler zor şartlarda yaşamaya başladı. Dışarıdan bazı ülkelerin de IŞİD'e destek vermesi üzerine Irak'ta bombanın fitili ateşlendi" dedi.

"Irak ordusunun, Şii mezhepçilik ideolojisi üzerine Sünnilerden intikam almak için kurulduğunu" savunan Bahtiyar, "Şiiler, bu yanlış siyasetin sonucunda terör örgütü IŞİD'e karşı yenilgiye uğradı. IŞİD, 30 bin militanı ve bölgedeki halkın desteğiyle yaklaşık 900 bin kişilik Irak ordusuna karşı başarı kazandı. Bunun nedeni açıktır. Çünkü Irak ordusu Şiilerden oluşturuldu" diye konuştu.

Goran (Değişim) Hareketi Dış İlişkiler Sorumlusu Muhammet Rahim Tevfik de konuşmasında, IŞİD'in özel bir amaç için kurulduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"El-Kaide, Batı Avrupa ve Körfez ülkelerin başına bela olduktan sonra nasıl kırılıp sessizliğe büründüyse aynı şekilde IŞİD de pasifize olacaktır. Burada önemli olan El-Kaide ve IŞİD gibi terör örgütlerini ortaya çıkaran zemindir. Neden böyle bir zemin bölgede mevcut? Sünni-Şii mezhep kavgaları ve mezhepçi siyaset, bunun başlıca nedenlerindendir."

Tevfik, Kürtlerin, bölgedeki çatışmalardan kendilerini korumasının önemli olduğunu dile getirerek, "Mevcut durum, IŞİD'den sonra başka bir örgütü de ortaya çıkartabilir. Ancak önemli olan Kürtlerin bölgedeki mezhepçi, dini ve ideolojik çatışmaların bir parçası olmamasıdır. Kendimizi bundan korumalıyız" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cezayı vatandaş kesecek! Erdoğan da talimatı verdi, Meclis'e geliyor
Reuters: Batı, Türkiye aracılığıyla İran'a mesaj gönderdi