IKBY'deki referandum süreci

IKBY Başkanı Barzani'nin talimatıyla yerel parlamento bünyesinde kurulan "Kürdistan Referandum ve Seçim Yüksek Komisyonu"ndan Türkmen ve Hristiyanlar çekildi

IKBY'deki referandum süreci
IKBY'deki referandum süreci
GİRİŞ 26.11.2014 15:00 GÜNCELLEME 26.11.2014 15:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla yerel parlamento bünyesinde kurulan "Kürdistan Referandum ve Seçim Yüksek Komisyonu"ndan Türkmen ve Hristiyanların çekildiği bildirildi.

Kürt bölgesini bağımsızlığa götürecek süreci yönetmek üzere kurulduğu ifade edilen yüksek komisyon, çalışmalarına başlamadan ayrılıklar yaşanmaya başladı. Türkmen ve Hristiyan temsilciler, üye hakkı verilmeyen komisyondan çekildiklerini açıkladı.

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yasaya göre 9 kişiden oluşacak komisyonda, Türkmen ve Hristiyan üye olması gerekiyordu. Fakat bize o hakkı tanımadılar" dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP) 3, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi'nden ikişer, İslami Birlik (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi'nden (Komela) birer olmak üzere komisyonun 9 üyeden oluşturulduğunu aktaran Maruf, şöyle konuştu:

"KDP, kendi içinden bir Türkmeni, KYB ise bünyesindeki bir Hristiyanı üye tayin edecek. Bizim üye teklifimizi kabul etmediler. Bu, birlikte yaşama kültürüne ve demokrasiye aykırıdır. Kürdistan Referandum ve Seçim Yüksek Komisyonu, bu şekliyle ne Türkmenleri ne de Hristiyanları temsil ediyor. Kürdistan'ın bağımsızlığı için kurulan bu komisyondan desteğimizi çektik."

Maruf, referandum süreci başta olmak üzere komisyonun bundan sonraki çalışmalarına destek vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!