Mısır'daki askeri darbe

Mısır Gerçekleri Araştırma Komisyonu: - "Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda bulunan topluluk içindeki bazı silahlı kişiler güvenlik güçlerinin alanın barışçıl yollarla boşaltılması çağrısına kulak asmadı ve polise ateş açmaya başladılar. Bu saldırı sırasında meydanda olmayan sivillerden ölen ve yaralananlar oldu. Polis ise ateşin açıldığı yere yoğunlaşmayıp, ölü sayısında artış yaşanmasına sebep oldu"

Mısır'daki askeri darbe
Mısır'daki askeri darbe
GİRİŞ 26.11.2014 15:03 GÜNCELLEME 26.11.2014 15:03

Mısır Gerçekleri Araştırma Komisyonu, 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından yaşanan olaylarda darbe karşıtlarını suçladı.

Komisyonun yaklaşık bir yıldır yaptığı inceleme sonucunda hazırladığı 50 sayfa ve 10 bölümden oluşan raporunda, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği olaylardan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ve darbe karşıtlarını sorumlu tutarken, hükümet ve güvenlik güçlerine bazı tavsiyelerde bulundu.

Komisyon, raporun ilk bölümünde ele aldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki olayların sorumluluğunu, meydandaki "silahlı kişilere" ve kısmen de polise yükledi.

Raporda, "Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda bulunan topluluk içindeki bazı silahlı kişiler güvenlik güçlerinin, alanın barışçıl yollarla boşaltılması çağrısına kulak asmadı ve polise ateş açmaya başladılar. Bu saldırı sırasında meydanda olmayan sivillerden ölen ve yaralananlar oldu. Polis ise ateşin açıldığı yere yoğunlaşmayıp ölü sayısında artış yaşanmasına sebep oldu" ifadesi kullanıldı.

Nahda Meydanı'yla ilgili kısımda ise "Muhammed Mursi destekçilerinin Nahda Meydanı'ndaki gösterileri, güvenlik güçlerinin müdahalesine kadar barışçıl değildi. Boşaltılma öncesinde de çevrede çok sayıda şiddet olayı yaşandı. Müdahalenin amacı orada toplananları öldürmek değil, meydanı boşaltmaktı fakat bu güçler meydandan kendilerine açılan ateşe karşılık vermek zorunda kaldı" iddiasında bulunuldu.

Raporda, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarının boşaltılmasının ardından kiliselere ve Hristiyanların mülklerine yönelik düzenlenen saldırılardan da "İhvan" sorumlu tutuldu.

Devlet ve güvenlik güçlerine tavsiye

Meçhul Asker Anıtı olaylarının nasıl geliştiğine ilişkin detaylı bilgi verilen raporda, devletten, "kamu düzenini sağlamakla görevli olması temelinden hareketle" çatışmalar sırasında hayatını kaybedenlerden şiddet olaylarına karışmadıkları kesinleşen kişiler için tazminat ödemesi, güvenlik güçlerinden ise gösteri düzenleyen kalabalık grupları dağıtırken barışçıl yollara başvurması istendi.

Kaleme alınan tavsiyeler arasında ayrıca "devletin terörle mücadelesinde insan haklarına riayet etmesi konusunda uluslararası ölçülere dikkat etmesi, tanık koruma kanunu çıkarılması, kadınların karakollarda tutulması konusunda uluslararası kurallara riayet edilmesi, savcıların karakol ve hapisaneleri teftişi konusunun işler hale getirilmesi" de bulunuyor.

Üniversiterlerdeki şiddet olaylarına da yer verilen raporda, "Eylül 2013'ten itibaren üniversitelerde yaşanan olayların eğitim politikasıyla ilgisi yoktur, eğitim süreci bu olaylardan olumsuz etkilenmiş, okul araç ve gereçleri zarar görmüştür" ifadesine yer verilerek, gösterilerden İhvan ve ona destek veren akımlar sorumlu tutuldu.

Raporda, üniversitelerdeki şiddet olaylarında 7 öğrencinin ve 4 polisin öldüğünün tespit edildiği iddia edildi.

Mısır'da Temmuz 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, 22 Aralık 2013'te hakim Abdulmunim Riyad başkanlığında bağımsız bir komisyon kurulması ve 30 Haziran sonrasında meydana gelen olayların incelenmesi talimatı vermişti.

"Gerçekleri Araştırma Komisyonu"nun görevinin, söz konusu olaylarla ilgili bilgi ve belge toplamak, gerekli gördüğü kişilerle buluşmak, şahitlerin ifadelerini dinlemek, olayların meydana geliş şeklini ve nedenlerini incelemek ve olaylarla ilgili yapılan soruşturmaları gözden geçirmek olduğu belirtilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!