Hırvatistan'dan BM ve AP'ye "Şeşely" bildirisi

Hırvatistan Meclisinde oybirliği ile kabul edildikten sonra BM ve AP'ye gönderilen bildiride, savaş suçu zanlısı Şeşely'in geçici olarak serbest bırakılmasından "memnuniyetsizlik duyulduğu" ifade edildi

Hırvatistan'dan BM ve AP'ye "Şeşely" bildirisi
Hırvatistan'dan BM ve AP'ye "Şeşely" bildirisi
GİRİŞ 26.11.2014 15:28 GÜNCELLEME 26.11.2014 15:28

Hırvatistan Meclisi, kabul ettiği bildiriyle "savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek" iddiasıyla Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) tutuklu olarak yargılanan Sırp Radikal Partisi (SRS) lideri Voyislav Şeşely'in "sağlık sorunları" nedeniyle geçici olarak serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

Hırvatistan Meclisi'nde oybirliği ile kabul edildikten sonra ICTY'nin kurucusu BM ve yarın Şeşely konusunun görüşüleceği Avrupa Parlamentosu'na (AP) gönderilen bildiride, Şeşely'in geçici olarak serbest bırakılmasından duyulan memnuniyetsizlik dile getirildi.

Hırvatistan Meclisi'nde kabul edilen bildiride, Şeşely'in Sırbistan'a döndükten sonra da tehditlere, korkutmalara, etnik nefreti yaymaya, savaş kurbanlarına hakaret edip onları aşağılamaya ve AB ile NATO üyesi Hırvatistan'ın toprak bütünlüğüne karşı açıklamalar yapmaya devam ettiği belirtilerek, ICTY'ye, Şeşely hakkında verdiği geçici serbest bırakma kararını geri çekme çağrısında bulunuldu.

ICTY'nin Voyislav Şeşely hakkındaki geçici serbestlik kararı, Hırvatistan milletvekillerinin girişimi üzerine yarın AP'de görüşülecek. Öte yandan, Şeşely ile ilgili kararın 10 Aralık'ta da BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınması bekleniyor.

Sağlık sorunları nedeniyle geçici olarak serbest bırakılan Şeşely, ülkesine döndükten sonra iki kez halka hitap etmiş, burada yaptığı konuşmalarda Lahey'de "soykırım" iddiasıyla yargılanan Sırp lider Radovan Karaciç ve eski Sırp general Ratko Mladiç'i kastederek, "Lahey'de hala vatansever Sırpların ve halklarının özgürlüğü için savaşan kahramanların" tutuklu bulunduğunu ifade etmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan 'Kapımız açık' demişti! Özgür Özel'den açıklama!
Hamas: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden gurur duyduk