Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesi

TGC: - " Bu tür yasaklamalar, fısıltı gazetesinin yaygınlaşmasına, gerçeklerin çarptırılmasına yol açacaktır"

Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesi
Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesi
GİRİŞ 26.11.2014 16:39 GÜNCELLEME 26.11.2014 16:39

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesinin, fısıltı gazetesinin yaygınlaşmasına, gerçeklerin çarptırılmasına yol açacağını bildirdi.

TGC'den yapılan yazılı açıklamada, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberleri için istenen yayın yasağının Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından uygun görüldüğü hatırlatıldı.

Yayın yasağı kararının "sansür" olduğu iddia edilen açıklamada, kararla halkın haber alma ve bilgilenme hakkının ortadan kaldırıldığı savunuldu.

Basının görevinin kamu yararını ilgilendiren bütün konularda bilgi ve fikirleri topluma aktarmak olduğuna işaret edilen açıklamada, demokratik rejimlerde basının hür olduğu ve sansür edilemediği belirtildi.

"Kamuoyundan haber gizleme talebi"nin halkın temsilcilerinden oluşan TBMM'nin başkanlığından gelmesinin üzücü olduğu anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Demokrasilerde her türlü siyasi tartışmanın halk ile paylaşılması esastır. Yayın yasaklarıyla olayların kamuoyuna aktarılmasının engellenmesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na da aykırıdır. Bilgi edinme, yurttaşlara tanınmış bir haktır. Habere ulaşmak, haberi yorumlamak ve haberi serbestçe yayınlamak da basın özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilir. Yayın yasakları bu hakkı zedelemektedir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak ister siyasi otoritelerce ister mahkeme kararlarıyla halktan haber gizlemenin sakıncalarını da sıkça yineledik. Yine diyoruz ki 'bu tür yasaklamalar, fısıltı gazetesinin yaygınlaşmasına, gerçeklerin çarptırılmasına yol açacaktır.' Bir kez daha giderek artan yayın yasaklarının siyasetçiler tarafından sansür amacıyla kullanılmamasını ve çok sesli bir toplum için halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanmamasını istiyoruz."

Basın Konseyi'nden açıklama

Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada ise Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin söz konusu kararı verme yetkisinin olmadığı iddia edilerek, "Ayrıca, böyle bir karar verme yetkisi olsaydı bile, bu tedbiri zorunlu kılan fiili ve hukuki nedenlerin kararda açıkça izah edilmemiş olması, anayasanın 'Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır' şeklindeki 141/3. maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesine aykırıdır" görüşüne yer verildi.

Açıklamada, "masumiyet karinesi" veya "soruşturmanın gizliliğini ihlal" gerekçesiyle, geleceğe dönük genel yayın yasağı getirilmesi şeklinde bir kararın verilemeyeceği savunularak, "Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği şekilde bir yayın yasağı kararı, anayasayla ve Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası antlaşmalarla bağdaşmadığı gibi demokratik toplumların vazgeçilmez öğesi olan, 'Halkın haber alma hakkı'nı da ortadan kaldırmaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye ile üç ülke arasında tarihi anlaşma! 'Bu proje İsrail'in projesini kesiyor...'
İYİ Parti Genel Başkan adayı Akalın'dan sahte kimlik iddiası!