Burak Can'ın ölümüne ilişkin dava

Duruşmada tanıklar dinlenildi

Burak Can'ın ölümüne ilişkin dava
Burak Can'ın ölümüne ilişkin dava
GİRİŞ 26.11.2014 17:14 GÜNCELLEME 26.11.2014 17:14

Okmeydanı'nda 12 Mart'ta çıkan olaylarda Burak Can Karamanoğlu'nun öldürülmesine ilişkin 3'ü tutuklu, biri firari 5 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Oğuz Kartal, Volkan Gezer ve Zafer Karadağ ile tutuksuz sanık Mustafa Samur ve avukatları katıldı. Duruşmaya, Burak Can Karamanoğlu'nun babası Halil Karamanoğlu da katıldı.

Duruşmada, mağdur sıfatıyla ifade veren Halil Karamanoğlu, mahallede çay ocağında otururken telefon geldiğini, oğluna taş isabet ettiği ve hastaneye kaldırıldığı bilgisinin verildiğini belirtti.

Karamanoğlu, "Hastaneye gittiğimde doktor, oğluma kurşun isabet ettiğini ve öldüğünü söyledi. Akşam eve gelince dışarı çıkmak istemiş. Annesi, 'Olaylar var gitme' demiş. 'Tamam' deyip evin önüne inmiş. Arkadaşları 'Yukarıda olaylar var, gidip bakalım' demişler. Arkadaşları ısrar edince biraz yukarı çıkmışlar. Bir müddet sonra olay meydana gelmiş" diye konuştu.

Oğlunun herhangi bir örgüt ya da siyasi oluşumla ilgisinin bulunmadığını ifade eden Karamanoğlu, sanıklardan şikayetçi olduğunu ve davaya katılmak istediğini bildirdi.

Tanıklar ifade verdi

Duruşmada daha sonra tanıklar dinlenildi.

Tanık Ahmet Ziyaret, tutuksuz sanık Mustafa Samur'un ağabeyinin atölyesinde çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Mustafa olaydan 2-3 gün sonra atölyede yeni bir silah aldığını söyledi. Bir ay sonra sanık Zafer Karadağ beni çağırdı. Yanına gittiğimde Zafer bana 'Mustafa ve Adnan'ı nasıl bilirsin? Mustafa'ya silah vermiştim, Burak Can'ı öldüren silahmış' dedi. Ben de 'Olaydan 2-3 gün sonra silah aldığını söylemişti' dedim. 'Şahitlik yapar mısın?' dedi. Ben de bilmediğim işe karışmayacağımı söyledim."

Tanık Alparslan Yener, sanık Mustafa Samur'u tanıdığını ifade ederek, olayı şöyle anlattı:

"Mustafa, Zafer'den silah aldı, ben şahidim. Ancak Burak Can'ın ölümünden sonra silahı aldı. O bölgede çok olay oluyordu. Burak Can da Mustafa'nın arkadaşıydı. Ölümünü duyunca savunma amaçlı silahı aldı. Zafer'in silah sattığını biliyormuş. 'Sen de şahit ol' dedi, beraber gittik. Ben Zafer'i tanımıyordum. Zafer 'Silah temiz, sadece şarjöründe küçük bir sorun var' dedi ve silahı aldı. Olaydan 10 gün sonra ise sanık Karadağ, Mustafa Samur'u evine çağırdı ve tehdit etti. Mustafa'nın da ateş ettiğini söyletmiş ve ses kaydı almış. Parayı da istememesini söylemiş. Mustafa da çekindiği için ne derse tasdik etmiş. Sonra bana anlattı. Zafer de ses kaydını polise vermiş."

Tanık Muharrem Kutlu, camdan bakarken elinde silah olan iki kişinin aşağı doğru gittiğini dile getirerek, elinde silah olan kişiyi sima olarak tanıdığını ve bu kişinin sanık Volkan Gezer olduğunu iddia etti.

Bunun üzerine söz alan sanık Gezer, "Silahı aldığımı ve ateş ettiğimi kabul ediyorum zaten. Ben yol ağzında ateş ettim. Aşağı gitmedim. Firari sanık Gökhan böyle konuşmasını istemiştir" dedi.

Olayda yaralanan tanık Ramazan Gün de olay günü caddenin yukarısında bir grup bulunduğunu ve çoğunun maskeli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ben ara yerden eve gitmek istedim. Ancak bir anda olaylar patladı. Önce yukarıdaki grup molotof ve taş atıyordu. Kenarda saklanıyordum. Grup yanımdan geçti. Sonra aşağıdaki grup bağrışmalarla harekete geçti. Ben yukarıdan gelen var mı diye kafamı uzatıp bakarken vuruldum. Vurulma şeklime göre kurşun yukarıdaki gruptan geldi. Yere düştüm. Sürünmeye çalışırken Burak Can'ın düştüğünü gördüm. Kafasından vurulmuştu."

Tutuklu sanıklar da söz alarak, aleyhlerine olan tanık ifadelerini kabul etmediklerini belirterek, tahliyelerini talep etti.

Olay yeri görüntüleri incelenecek

Taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi.

Firari sanık Gökhan Koca hakkında çıkarılan yakalama kararının devamına hükmeden heyet, duruşmaya çağrılmasına rağmen gelmeyen 11 tanığın bir sonraki celse zorla getirilmesini kararlaştırdı.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na yazı yazılarak, sanık Oğuz Kartal'ın olaydan önceki telefon dökümlerinin mahkemeye gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, oluşturulacak bilirkişi heyetince, olay yerindeki tüm görüntülerin incelenip, sanıkların bu görüntülerde var olup olmadığının görüntülü olarak rapor edilmesinin istenilmesine hükmetti.

Olayın geçmişi

Okmeydanı'nda 12 Mart'ta düzenlenen silahlı saldırıda Burak Can Karamanoğlu yaşamını yitirmiş, 3 kişi de yaralanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıklar Volkan Gezer, Oğuz Kartal, Gökhan Koca ve Mustafa Samur hakkında "kasten öldürme" suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezası öngörülüyor.

İddianamede, Oğuz Kartal, Volkan Gezer ve Gökhan Koca hakkında ayrıca "terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına eylem yapmak", "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' ve "ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından 12 ila 52 yıl arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor. Sanık Zafer Karadağ hakkında ise "ruhsatsız silah ticareti'' suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı