"Türkiye’de küçük ama potansiyeli büyük çok marka var"

Perakende Günleri’14'ün ilk gün oturumları tamamlandı

"Türkiye’de küçük ama potansiyeli büyük çok marka var"
"Türkiye’de küçük ama potansiyeli büyük çok marka var"
GİRİŞ 26.11.2014 19:43 GÜNCELLEME 26.11.2014 19:43

Perakende Günleri’14'ün ilk gün oturumları, yerli ve yabancı uzmanları sektör temsilcileriyle bir araya getirdi.

Etkinliğin düzenleyicisi Soysal tarafından yapılan açıklamaya göre, Turkcell'in resmi iletişim sponsorluğunu üstlendiği Perakende Günleri'14'ün ilk gün oturumları, fikirleri, hayata geçirdikleri ve başarı hikayeleriyle dünyada ve Türkiye’de perakende sektörüne yön veren isimler arasında gösterilen yönetici ve uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi.

Etkinliğin ilk gün oturumlarında konuşan Al-Hokair Group Üst Yöneticisi (CEO) Simon Marshall, şirket olarak global pazarda 500 bin metrekareden fazla perakende alanı ve dünya çapında 12 binden fazla çalışana sahip olduklarını belirtti. Altı milyar doları aşan piyasa değerine, 80 uluslararası marka portföyüne ulaştıklarını anlatan Marshall, her gün 2 mağaza açtıklarına ve 4 seçkin marka yatırımları bulunduğunu ifade etti.

Marshall, "Türkiye’deki markalar ile son 3-4 yıldır yakın temastayız. Türkiye’de modern, kaliteli, küçük ama potansiyeli büyük çok marka var. Bugün Türkiye’de toplam ciromuz 120 milyon dolar, bunu 400 milyon dolara çıkarmayı planlıyoruz. Örneğin; Flormar’ı 6, US POLO’yu 4 ülkede açtık. Türkiye’de iş yaptığımız en büyük isim LC Waikiki, Suudi Arabistan’da da mağaza açtık, daha da büyüyecek" bilgilerini paylaştı.

"Aile şirketlerinin sayısı ve önemi artacak"

Dünya Rekabet Merkezi Direktörü Stephane Garelli ise "Yarının dünyasını anlayabilmemiz için ekonomiye bakmak gerekiyor. Gayrisafi milli hasıla büyüyor. 2008 yılına kadar ekonomide iniş çıkışlar olur, ancak düzelirdi. Ama sonrasında dünya değişti. Aynı grafiğe tersten bakmak lazım... Büyüme yavaşladı. Dünya ekonomileri böyle devam edecek" ifadelerini kullandı.

Garelli, şirket birleşme ve satın almalarının son dönemde yüzde 50 arttığını hatırlatarak, yatırım düzeylerinin 2008’in altında olduğunu söyledi. Ekonomide yerel gelir kaynaklarının önem kazandığının ve döviz rezervlerinin güçlendiğinin altını çizen Garelli, döviz açısından rezervlere bakıldığında Çin'in ilk sırada yer aldığını anlattı.

Garelli, aile şirketlerinin sayısı ve öneminin artacağını da savundu. ABD, Asya ve Afrika’da nüfus artarken Avrupa’da azalacağını aktaran Garelli, kaya gazı kullanımıyla enerji maliyetlerinin düşeceğini ve böylelikle 2020’de ABD’nin Suudi Arabistan kadar petrol, Rusya kadar doğalgaz üretebileceğini ifade etti.

"Rekabet, bilgi ekonomisine doğru kayıyor"

Turkcell Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş da rekabetin, mağaza, fabrika ya da depodaki ürün gibi somut şeylerden marka, müşteri bağlılığı ve bilgi gibi elle tutulamayan daha soyut kaynaklara kaydığını anlattı. Tonlarca malı bulunanın avantajlı olduğu dönemden bilginin çok daha önemli hale geldiği bir döneme geçildiğini vurgulayan Kocabaş, şunları kaydetti:

"Bir başka ifadeyle rekabet bilgi ekonomisine doğru kayıyor. Bilginin çok önemli olduğu dünyamızda, şirketlerin başarılı olabilmeleri için bilgiyi gerçek zamanlı toplayıp, gerçek zamanlı işleyip, gerçek zamanlı kullanması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü müşterimiz artık gerçek zamanlı. Bilgiye gerçek zamanlı erişiyor. Şirketlerimiz de bilgi ekonomisinde gerçek zamanlı çalışmalı.

Biz Turkcell olarak buna 'Gerçek Zamanlı İşletme' vizyonu diyoruz. Bu vizyona ulaşmak için ise bir sloganımız var; 'Yarın için Şimdi'. Yani geleceği, yarını kazanmak istiyorsan, şimdiyi yani gerçek zamanı yakalamalısın. İşimiz gerçek zamanlı."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız