BM Acil Durumlar Koordinatörü Amos görevinden ayrılıyor

BM Genel Sekreteri Ban'ın henüz yerine atama yapmadığı Amos'un görevine mart sonuna kadar devam edeceği bildirildi

BM Acil Durumlar Koordinatörü Amos görevinden ayrılıyor
BM Acil Durumlar Koordinatörü Amos görevinden ayrılıyor
GİRİŞ 26.11.2014 20:11 GÜNCELLEME 26.11.2014 20:11

Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Eylül 2010'dan bu yana sürdürdüğü görevini bırakıyor.

BM Genel Sekreter Ban Ki-mun, yaptığı yazılı açıklamada, Valerie Amos'un görevi bırakma isteğini kendisine ilettiğini kendisinin de insani yardımlar konusunda bugüne kadar yaptığı çalışmalar dolayısıyla Amos'a teşekkürlerini ilettiğini belirtti.

Amos'un BM ve ortak kuruluşlar ile dünyanın birçok bölgesinde yardım operasyonlarını organize ettiğini kaydeden Ban, "O'nun için her zaman önce insan gelmiştir. Amos, kendi hayatlarını tehlikeye atan yardım görevlileriyle daima beraber olmuştur" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, gazetecilere yaptığı açıklamada, Amos'un yerine henüz bir atama yapılmadığını ve kendisinin bir süre daha bu görevi sürdüreceğini söyledi.

Amos'un 2015 Mart sonuna kadar görevine devam etmesinin beklendiği öğrenildi.

BMGK'yı Suriye için uyarmıştı-

Valerie Amos'un, 4 yıldan fazla bir süredir bulunduğu görevde en önemli insani kriz, Suriye'de yaşandı. Krizin başından beri BM Güvenlik Konseyini, ülkeye insani yardım ulaştırılabilmesi için devreye girmesi konusunda uyaran Amos, BMGK'daki tıkanıklıkları eleştirmişti.

Suriye'ye insani yardım girişine izin verilmesi için iki defa BMGK'dan karar çıksa da bunların sahaya yansımamasından yakınan Amos, Suriye hükümetinin BMGK kararına rağmen bürokratik engeller çıkardığını ve hem rejimin hem de muhaliflerin kuşatma altındaki bölgelere girişe izin vermediğini söylemişti.

BMGK'ya Suriye konusundaki son sunumunu dün yapan Amos, 12,2 milyon Suriyelinin, ülkede artan şiddet ve koşulların kötüleşmesi nedeniyle yardıma ihtiyacı olduğunu belirtmişti.

Suriye'de yardıma ihtiyaç duyanların sayısının temmuzda 10,8 milyon olduğunu hatırlatan Amos, Suriye'de 2011'den bu yana ekonominin yüzde 40 oranında küçüldüğünü, nüfusun üçte birinin yoksulluk içinde yaşadığını, okula devam edenlerin yüzde 50 oranında düştüğünü, 7,6 milyon kişinin ülke içinde yerlerinden olduğunu ve 3,2 milyon kişinin diğer ülkelere kaçtığını ifade etmişti.

Amos'un görevi bırakmasının gerekçesine ilişkinse henüz açıklama yapılmadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Maskeli hırsızların filmleri aratmaya kuyumcu soygunu kamerada!
Hollanda Meclisi'nden Türkiye kararı: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmazsa...