İran'dan İngiltere'ye tepki

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham, İngiltere'nin Tahran'daki büyükelçiliğinin yeniden açılmasında bazı engellerin olduğunu söyleyen İngiliz Dışişleri Bakanı'na tepki gösterdi

İran'dan İngiltere'ye tepki
İran'dan İngiltere'ye tepki
GİRİŞ 27.11.2014 11:32 GÜNCELLEME 27.11.2014 11:32

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un "İngiltere'nin Tahran'daki büyükelçiliğinin yeniden açılması için İran tarafından bazı engeller var" sözlerini tepkiyle karşıladı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı İSNA’nın haberine göre Afham, "İran, uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde "Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi" hükümlerine uygun olarak, Tahran'daki tüm büyükelçiliklere hiçbir ayrım yapmadan eşit bir şekilde davranıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Afham, "Dışişleri Bakanlığı, Viyana Sözleşmesi'nin hükümlerini uygularken, Tahran'da diplomatik ve konsolosluk misyonlarının normal işleyişi doğrultusunda çaba göstererek onlara yardım etmektedir, ancak İran iç kuralları ve gümrük mevzuatı gereği, diplomatik kargoların giriş ve çıkışının denetlenmesi konusunda saygı göstermelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada "İşgalciler tarafından Büyük Britanya Tahran Büyükelçiliği binasının gerekli ekipmanlarının önemli bir kısmı tahrip edilmiş durumda, araç-gereçlerimizi güvenli bir şekilde Tahran'a taşımamız gerek, ancak her iki taraf henüz bir anlaşmaya varmamıştır" diye konuşmuştu.

İran meclisi, 2011 yılında İran'a uygulanan yaptırımlar sonrasında İngiltere ile siyasi ilişkilerin azaltılmasını öngören bir karar alarak, Ahmedinejad'ın başında olduğu hükümetten Tahran'daki İngiltere büyükelçisini iki hafta içinde sınır dışı etmesini istemişti. Meclisin aldığı bu karardan iki gün sonra İngiltere Büyükelçiliği önünde düzenlenen ve elçilik binasında maddi hasara yol açan gösterilerin akabinde askıya alınan diplomatik ilişkiler, bu yılın Şubat ayında tekrar başlamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'da Metro Hattındaki arıza 33 saattir giderilemedi
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...