Türkiye Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Baraçlı:

Türkiye Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı
Türkiye Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı
GİRİŞ 27.11.2014 14:11 GÜNCELLEME 27.11.2014 14:11

Türkiye Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı (Flower Show 2014), 20 ülkeden 300'e yakın firmanın katılımıyla açıldı.

İstanbul Fuar Merkezi'nde, CYF Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarın açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, fuar alanını gezdiğini, burada peyzajın farklı bir alana doğru geliştiğini gördüğünü söyledi.

İBB'nin 2014-2019 planlarında, yeşilin önemli boyutta artırılması ve süs bitkileri, peyzaj ve yan sanayileri sektörünün geliştirilmesiyle ilgili değişik projeler planladıklarını belirten Baraçlı, şöyle konuştu:

"Yeşili tanıyoruz ama yeşili yaşamamız da gerekir. İBB'nin stratejik planı içinde de 'yeşili yaşamak' var. Bütçemizin yüzde 46,5'ini çevreye ayırıyoruz. Ayırdığımız bütçelerle yatırım yaparak değişimi yakalamaya çalışıyoruz. Bu konuda üreticilerin ve ihracatın desteklenmesi için elimizden gelen gayreti de göstereceğiz. Bizler yeşilin yanındayız. Hem ihracatta hem üretimde farklı stratejiler oluşturmak gerekiyor. Sektörde tabana yayılan üretim faaliyetinin artması için gayret göstermek, birlik ve odaların bu noktada destek olması sektörün taban hareketine neden olacak ve süs bitkileri ve peyzaj sektörü uluslararası rekabet şansına sahip olacaktır."

Baraçlı, sadece İstanbul'da değil, ülkenin her yerinde yeşil alanlar oluşturmak gerektiğini dile getirerek, "Hedefimiz, insanların evleri gibi şehirde de yaşayabilmesi için yeşil alanlar oluşturmak. İstanbul'un yeşil alanlarını artırarak, oksijeni bol bir şehir elde etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türk çiçekleri 55'ten fazla ülkeye ihraç ediliyor"

CYF Fuarcılık AŞ Genel Müdürü Hakan Yüksel de Türkiye'nin uygun iklimsel ve coğrafi koşulları, pazar ülkelere yakınlığı ve ucuz iş gücüne sahip olması nedeniyle süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli avantajlara sahip olduğunu anlattı.

Türkiye'de toplam 3 bin 359 hektar alanda, 28 ilde süs bitkileri üretimi yapıldığı bilgisini veren Yüksel, şunları kaydetti:

"Süs bitkileri üretiminin yüzde 62'sini iç ve dış mekan bitkileri, yüzde 36'sını kesme çiçekler, yüzde 2'sini ise doğal çiçek soğanları oluşturuyor. Türk çiçekleri 55'ten fazla ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye süs bitkileri ihracatındaki ana ürün gruplarını ise canlı bitkiler, kesme çiçekler, çiçek soğanları, yosunlar ve ağaç dalları oluşturuyor. Önemli ürün gruplarından canlı bitkiler ihracattan yüzde 47 pay alırken, canlı bitkileri, kesme çiçekler yüzde 41, yosunlar ve ağaç dalları yüzde 9 ve çiçek soğanları yüzde 3 ile izliyor. Dünyada 50'den fazla ülkede süs bitkileri üretimi yapılıyor ve Asya kıtası, yetiştiriciliğin yapıldığı alan büyüklükleri açısından ilk sırada yer alıyor. Alan genişliği açısından bakıldığında ülkemiz merkezi bir konumda."

Avrupa'nın en uzun oya ağacı, fuarda

Yaklaşık 300 katılımcıyla 20 farklı ülkenin katıldığı fuarda, yüzde 70 su tasarrufu sağlamaya yarayan terleyen borular, 7 metre boyundaki Avrupa'nın en uzun oya ağacı, 500 yıllık bir zeytin ağacı, hastalıktan arınmış ve mumyalanmış bitkiler de sergileniyor.

Geçen yıl 42 farklı ülkeden 9 bin 581 ziyaretçiyi ağırlayan fuarda, bu yıl 15 bin ziyaretçi ağırlanması hedefleniyor.

Fuarda, profesyonel ihtiyaç sahipleri kadar müstakil konut sahiplerine de villalar ve siteler için bahçe tasarımı, peyzaj uygulaması, bakım hizmeti ve süs bitkileriyle ilgili ürün ve hizmetler bir arada sunuluyor.

Belediyelerin, sivil ve askeri tüm kamu kurumlarının peyzaj uygulaması gereken tüm projeleri için ihtiyaç duyulabileceği her tür bitki, ekipman, proje ve uygulama firmaları da fuarda yer alıyor.

Fuar, 30 Kasım'a kadar açık kalacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Aysever'den CHP'li belediye başkanlarına: Ekrem'in tetikçisi olamazsınız
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu