Danimarka Parlamentosu Başkanı Lykketoft, BM görevi için seçildi

BM Genel Kurul Başkanlığı için dönem sırası gelen Batı Avrupa Grubu tarafından tek aday olarak seçilen Lykketoft, Haziran 2015'teki seçimin ardından eylülde göreve başlayacak

Danimarka Parlamentosu Başkanı Lykketoft, BM görevi için seçildi
Danimarka Parlamentosu Başkanı Lykketoft, BM görevi için seçildi
GİRİŞ 27.11.2014 14:15 GÜNCELLEME 27.11.2014 14:15

Danimarka Parlamentosu (Folketinget) Başkanı Mogens Lykketoft, Batı Avrupa Grubu ülkeleri tarafından Birleşmiş Milletler (BM) 70. Dönem Genel Kurul Başkanlığı için seçilmek üzere tek aday olarak gösterildi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı tarafından 2013 yılında, BM 70. Dönem Genel Kurul Başkanlığı için aday gösterilen Lykketoft'un, New York'ta dün yapılan toplantıda, BM Genel Kurul Başkanlığı sırası gelen Batı Avrupa Grubu ülkeleri tarafından tek aday olarak gösterildiği açıklandı. Haziran ayında yapılacağı belirtilen BM Genel Kurul Başkanlığı seçimlerinden sonra Lykketoft'un Eylül 2015'te 1 yıllık olan görevi, BM 69. Dönem Genel Kurul Başkanı Ugandalı Sam Kutesa'dan devralması bekleniyor.

Mogens Lykketoft, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Genel Kurul Başkanlığı için tek aday olarak gösterildiğini belirterek "Benim için heyecanlı ancak karmaşık bir görev. BM'deki karar alma süreçlerini anlamak için önemli" dedi.

Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard da Lykketoft'un etkileyici bir geçmişi olduğunu ve adaylığı konusunda herhangi bir itirazla karşılaşmadıklarını söyledi.

Uzun yıllar Danimarka Parlamentosu'nda milletvekili olarak görev yapan 69 yaşındaki Lykketoft, 1993-2000 yıllarında Maliye Bakanlığı ile 2000-2001 yıllarında Dışişleri Bakanlığı görevlerinde bulundu. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin 2002-2005 yıllarında genel başkanlığını da yapan Lykketoft, 2011 yılından beri parlamento başkanlığı görevini yürütüyor.

Gazze ve Filistin konusundaki hassasiyeti ve desteğiyle bilinen Lykketoft'un, Şubat 2014'te Gazze'ye girişi İsrail tarafından engellenmiş ve diplomatik kriz yaşanmıştı. Bu yıl Türkiye'yi de ziyaret eden Lykketoft, Suriyeli sığınmacıların durumunu görmek için Gaziantep'e gitmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor