Dışişleri Bakanlığı sözcüsünden Sırpça başsağlığı

Bakanlık Sözcüsü Bilgiç, Galatasaray-Kızılyıldız basketbol maçında bir taraftarın öldürülmesine ilişkin Sırpça başsağlığı diledi

Dışişleri Bakanlığı sözcüsünden Sırpça başsağlığı
Dışişleri Bakanlığı sözcüsünden Sırpça başsağlığı
GİRİŞ 27.11.2014 14:32 GÜNCELLEME 27.11.2014 14:32

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, geçen haftaki Galatasaray-Kızılyıldız basketbol maçı öncesinde çıkan olaylarda bir Sırp taraftarın öldürülmesine ilişkin Sırp makamlara Sırpça başsağlığı diledi.

Bilgiç, haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye ziyaretini değerlendiren Bilgiç, görüşmelerde Türkiye-ABD ilişkilerinin yanı sıra Suriye, Irak ve DEAŞ tehdidi bağlamında görüş alışverişleri yapıldığını aktardı. İki müttefikin sorunları açık şekilde görüştüğü önemli bir ziyaret yapıldığının altını çizen Bilgiç, Kıbrıs, enerji güvenliği, Ukrayna konularının da görüşmelerde gündeme geldiğini belirtti. Bilgiç, birçok konuda fikir birliği içinde olduklarını dile getirerek, "Bölgesel, uluslararası barış ve istikrarın tesis edilmesi açısından Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin güçlü olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Papa'nın Türkiye ziyareti -

Bilgiç, Papa Franciscus'un yarın başlayacak Türkiye ziyaretine değinerek, papanın Ankara ve İstanbul'da görüşmeler yapacağını ve pazar günü ülkesine döneceğini hatırlattı. "Bu, ülkemize yapılan dördüncü Papa ziyareti" diye konuşan Bilgiç, daha önce 1967, 1977, 2006'da ziyaretlerin yapıldığını anımsattı. Sözcü Bilgiç, ikili ilişkiler, kültürlerarası diyalog, Medeniyetler İttifakı, yabancı düşmanlığı, ırkçılıkla mücadele, açlık ve yoksullukla mücadele ile bölgedeki gelişmelerin ziyaret sırasında gündeme geleceğini söyledi.

Bu ziyaret için toplam 900 gazetecinin akredite olduğu bilgisini veren Bilgiç, bunlardan 69'unun papa ile seyahat ettiğini dile getirdi.

Bilgiç, ayrıca 29 Kasım'da Yunanistan Dışişleri bakanı Evangelos Venizelos'un Türkiye'ye geleceğini de söyledi.

Putin'in Türkiye ziyareti -

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de 1 Aralık'ta beşinci kez yapılacak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı için Türkiye'ye geleceği bilgisini veren Bilgiç, bu ziyarette iki ülke arasında 5-6 anlaşmanın imzalanacağını bildirdi. Rusya'nın Türkiye için hem bir komşu hem de önemli bir ticaret ortağı olduğuna işaret eden Bilgiç, "İkili ilişkileri ilgilendiren tüm konular Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesinde gündeme gelebilir" diye konuştu.

Bilgiç, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Kıbrıs'taki duruma ilişkin ortak komite çağrısında bulunduğunun hatırlatılması üzerine, Kıbrıs'taki müzakere sürecinin Rum tarafının masadan kalkmasıyla son bulduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kıbrıs'ta hidrokarbon kaynakları konusuna ilişkin özel şirket kurulabileceği ve çalışmaların bu şirket aracılığıyla yönetilebileceği önerisinde bulunduğunun altını çizen Bilgiç, bu önerinin Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide'nin Ankara'yı ziyaretinde de dile getirildiğini ifade etti.

Kerkük'teki son durum -

Tanju Bilgiç, DEAŞ'ın 25-26 Kasım gecesi kent merkezini ele geçirmek amacıyla Kerkük'ün güneyine saldırıda bulunduğunu hatırlatarak, örgütün şehri ele geçirmesi halinde yüzbinlerce kişinin göç etmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu dile getirdi. Bilgiç, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun da Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ve Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile konuya ilişkin telefonda görüştüğünü söyledi.

Eğit-donat konusu -

Sözcü Bilgiç, bir soru üzerine ilk etapta 2 bin Suriyeli muhalifin Kırşehir'de eğitimi konusunda müzakerelerin devam ettiğini ancak henüz son noktaya gelinmediğini söyledi.

Bir gazetecinin "Eskiden IŞİD kelimesini kullanıyordunuz. Şimdi neden DAEŞ diyorsunuz" sorusuna karşılık, İslam'ın bir barış dini olduğunu ve bu nedenle terörle yan yana getirmemek gerektiğini vurgulayan Bilgiç, bu nedenle bundan sonra IŞİD kelimesini değil, örgütün adının Arapça kısaltması olan DEAŞ'ı kullanacaklarını söyledi.

GS-Kızılyıldız maçında öldürülen Sırp taraftar -

Tanju Bilgiç, bir gazetecinin Galatasaray-Kızılyıldız basketbol maçında bir Sırp taraftarın öldürülmesine ilişkin sorusu üzerine de gelişmeleri üzüntüyle takip ettiklerini belirtti.

Bilgiç, konuya ilişkin Sırp makamlarına da Sırpça başsağlığı dileklerini iletti. Bilgiç, ardından şunları söyledi:

"Sırp vatandaşının hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduk. Başsağlığı ve sabır diliyorum. Temennimiz bir daha böyle olayların meydana gelmemesi ve faillerinin yakalanıp cezalarını çekmesidir. Adli süreç faili ortaya koyacak ama ilişkilerimiz bu tarz olaylardan etkilenmeyecek kadar güçlü temellere sahip. Olaydan sonra birçok bakanımız Sırp mevkidaşlarıyla görüşerek üzüntülerini dile getirdi. Spordaki şiddet iki devlet arasındaki ilişkileri etkilememeli."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mavi Vatan’da yeni sayfa: KALKAN DİHA
Muhalefet medyasından Merkez Bankası'na operasyon girişimi!