Silvan'da 13 askerin şehit edilmesi davası

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit edildiği çatışmanın ardından, "görevi ihmal" iddiasıyla haklarında dava açılan 1 albay, 1 binbaşı ve 2 üsteğmenin yargılanmasına devam edildi

Silvan'da 13 askerin şehit edilmesi davası
Silvan'da 13 askerin şehit edilmesi davası
GİRİŞ 27.11.2014 15:32 GÜNCELLEME 27.11.2014 15:32

Silvan ilçesi kırsalında 2011'de 13 askerin şehit olduğu çatışmanın ardından, "görevi ihmal" iddiasıyla haklarında dava açılan 1 albay, 1 binbaşı ve 2 üsteğmenin yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katılmadı.

Duruşmada, Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin olayda sanıkların ihmal ve kusurunun bulunup bulunmadığı hususunda "İç Güvenlik ve Komando Harekatı" konularında yeterli tecrübeye sahip iki muvazzaf ve bir emekli albaydan oluşan bilirkişi heyetine hazırlattığı rapor okundu.

Mahkemeye sunulan raporda, "Olayın meydana gelmesi ve zayiat verilmesinin sebebinin bir veya iki kişinin yapmış olduğu bir eylem sonucu olmayıp, arazide görev yapan tek erden tabur komutanına kadar tüm personelin yapmış oldukları hataların birleşmesi suretiyle meydana geldiği kanaatine varılmıştır" denildi

"Teröristlerin geçmişte çoğunlukla akşam saatlerine yakın eylem yapmış olmaları, birlik komutanlarını yanlış değerlendirmeye yönlendirmiştir" ifadesine yer verilen raporda, ikazlara rağmen üs bölgesindeki tertiplenmede değişiklik yapılmadığı, istirahat eden askerlerin uyandırılmadığı için teröristlerin olası saldırısına karşı tedbir geliştirilmediği savunuldu.

Birliklerin üs olarak seçtiği bölgenin çatışma sırasında savunma için uygun olmadığına değinilen raporda, arazinin seçilmesinin nedeninin bölük komutanları ile erlerin yorgun ve uykusuz olmasından kaynaklandığı kaydedildi.

Askerlerin bulunduğu mevziler incelendi

Hazırlanan raporda askerlerin bulunduğu mevzilerin de incelendiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Mevzilerdeki personelin uyarılara rağmen gerekli hassasiyeti göstermemesi nedeniyle, teröristlerin el bombası atması mesafesine gelene kadar görülmemiş. Dolayısıyla etkili gözetleme yapılmadığı anlaşılmıştır. Erken ikaz sistemleri tesis edilmemiş. Birliğin gözetleyemediği alanların kontrolü sağlanamamış, teröristlerin 15-20 metreden el bombası atacak mesafeye yaklaşmasına izin verilmiştir. Telsiz dinleme ve kestirme yapılmış, elde edilen bilgiler arazideki birliklere iletilmiştir. Tabur yakın bir yerde teröristlerin bulunduğu ve eylem yapacakları yönünde ikaz edilmiştir. Teröristlerin geçmişte çoğunlukla akşam saatlerine yakın eylem yapmış olmaları, birlik komutanlarını yanlış değerlendirmeye yönlendirmiştir."

Saldırı olayının gerçekleşmesinden 21 dakika sonra üst komutanlıklara durum hakkında bilgi verildiği için etkin bir irtibat sistemi kurulamadığı ifade edilen raporda, bilgilerin zamanında üst birliğe ulaştırılamadığı, sevk ve idarede zafiyet yaşanmasına neden olduğu vurgulandı.

Komutanlara ilişkin değerlendirme

Raporun komutanlar hakkında değerlendirme yapıldığı bölümünde, albayın sevk ve idarede sisteme uygun hareket etmediği, ast birliklerin durumuna ilişkin bilgileri üst komutanlıklara ulaştıramadığı aktarıldı.

Sanık binbaşı hakkında ise şunlar kaydedildi:

"Birliğini planda emredilen bölgeye götüremedi. Kendisine verilen emrin yerine getirilemediğini emri veren komutana iletmedi. Üs bölgelerinde alınması gereken tedbirlerin yeterli seviyede uygulanmasını sağlayamadı. Teröristlerin saldırı yapabileceği emareleri ortaya çıkmasına rağmen personelin ikaz edilmesi dışında mevcut tertiplenme ve emniyet tedbirlerinde değişiklik yaptırmadı. Temasla ilgili üst komutanlığa zamanında bilgi vermedi"

Sanık üsteğmenlerle ilgili birlikleri planda belirtilen bölgeye götüremedikleri, ateş ve el bombası atışlarının etkisini azaltacak şekilde arazide tertipleyemedikleri ileri sürüldü.

Raporda olaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"İç güvenlik harekatında sürekli uygulanması gereken taktik mülahazaların yerine getirilmesinde tabur ve bölük komutanları asli kusurludur. Tabur personelinin uygun tertiplenmediği, uyulması gereken kurallara uymadığı, disiplin ve lider zafiyeti bulunması nedeniyle gizlilik kuralı ihlal edilmiştir. Olayın meydana gelmesi ve zayiat verilmesinin sebebinin bir veya iki kişinin yapmış olduğu bir eylem sonucu olmayıp, arazide görev yapan tek erden tabur komutanına kadar tüm personelin yapmış oldukları hataların birleşmesi suretiyle meydana geldiği kanaatine varılmıştır."

Duruşmada, sanık avukatları mahkeme heyetinden bilirkişi raporuna karşı savunma hazırlamak üzere süre talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti taleplerin ardından dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, 14 Temmuz 2011'de operasyonda olan güvenlik güçlerine yönelik teröristlerce düzenlenen saldırıda 13 asker şehit olmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço