Bakan'dan zehirli ayakkabı açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli zehirli ayakkabılarla ilgili açıklama yaptı.

GİRİŞ 27.11.2014 15:32 GÜNCELLEME 27.11.2014 17:26
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle imhasına karar verilen ancak piyasaya sürülen ayakkabılara ilişkin, "Maalesef, iç piyasada satılmış görünüyor. Markalar var ama ismini vererek uyarıda bulunmamız doğru olmayabilir" dedi.

Canikli, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı Çevre Yatırımları Açılış ve Çevre Temizlik Araçları Dağıtım Töreni'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul'daki bir gümrük müdürlüğünce, sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle imhasına karar verilen ancak piyasaya sürülen ayakkabılara ilişkin soruyu yanıtlayan Canikli, şöyle konuştu:

"Bazı bilgilerde yanlışlık var. Ayakkabı sayısı 25 bin değil, 33 bin civarında. Bu tip ürünler Türkiye'ye girerken gümrüklerimiz tarafından numune alınarak tahlile tabi tutuluyor. Sağlığa zararlı herhangi bir ürün olup olmadığı tespit edilerek, gereği yapılıyor. Söz konusu ürünlerin, sağlığa zararlı bazı kimyevi maddeler ihtiva ettiği anlaşılınca, imha kararı veriliyor. Daha sonra, geçici olarak depolandığı yerden imha edilmek üzere götürülürken yapılan kontrollerde, malların kullanılmış, iktisadi değeri olmayan ürünlerle değiştirildiği tespit ediliyor. Bunun üzerine mallar geriye getirilerek, tespitleri gerçekleştiriliyor. Sorun şu; Sağlığa zararlı olduğu tespit edilen bu mallar illegal olarak içeriye sokuluyor."

Gümrük depolarında gerçekleştirilen giriş ve çıkış işlemlerinin denetime tabi olduğunu belirten Canikli, bu noktada bir sıkıntı yaşanmış olabileceğini söyledi.

Ayakkabıların illegal olarak iç pazara satıldığını kaydeden Canikli, "Şu anda bunların peşindeyiz. Hem Maliye Bakanlığı, hem emniyet hem de bizim tarafımızdan nerelere bu ürünlerin satıldığı tespit edilmeye çalışılıyor" dedi.

"Adeta 'ellerinde patlamış' vaziyette"

Canikli, gerçekleştirdikleri risk değerlendirmeleri neticesinde çok önemli tespitler elde ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bunları yakından takip ediyoruz. Riskli olarak değerlendirdiğimiz mal grupları, firmalar ve eşyaları yakın takip ediyoruz. Şu anda bütün gümrük kapılarımızda çok sıkı bir kontrol ve denetim söz konusu. Türkiye'ye bu şekilde girmiş olanların karşılığını çıkaramıyorlar. O yüzden adeta 'ellerinde patlamış' vaziyette. Önümüzdeki günlerde inşallah daha büyük oranlarda tespitler yapacağımızı tahmin ediyoruz."

Ayakkabıların satılıp satılmadığına ilişkin soru üzerine Canikli, "Maalesef, iç piyasada satılmış görünüyor. Markalar var ama ismini vererek uyarıda bulunmamız doğru olmayabilir. Böyle bir bilgi üzerine ikazda bulunmak o firmaları sıkıntıya sokabilir" diye konuştu.

"Çok ucuz olan ayakkabıyı almayın"

Vatandaşlara, normal fiyatından çok daha ucuza satılan ayakkabıları alırken dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunan Canikli, "Ayakkabının fiyatı bellidir. Bu ayakkabılar piyasa fiyatının altında, daha ucuzdur. Maliyetleri daha düşük, muhtemelen çok ucuz fiyata satıyorlar. Burada en önemli kriter, çok ucuza satılan mallar noktasında dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer bu konuda en ufak bir şüpheleri varsa Bakanlığımızın tüm birimlerine bildirsinler" ifadesini kullandı.

Canikli, konuya ilişkin soruşturmanın devam ettiğini ve gerekenin yapılacağını belirtti.

YORUMLAR 2
  • Ersin Candan 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakan, Adamlarınız maalesef iki elleriyle bir ayakkabıya sahip çıkamamıştır. O ayakkabıların yerinde uyuşturucu yada silah olabilirdi. Ama iş işini dürüst yapana gelince kök söktürürsünüz. İşinizi düzgün yapın yada çekin gidin.
    Cevapla
  • fatih 9 yıl önce Şikayet Et
    medeni ülkelerde şu yapılan yanlışın binde biri yapılsa bakanlar pişkin pişkin itiraf etmez istifa ederler.!!!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi