Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümü

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Süleymanov: "Nahçıvan'daki ordunun kurulmasında ve gelişmesinde Türkiye'nin hizmetlerini söylememek mümkün değil. Başından beri Türkiye'nin tutumu olmasaydı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin durumu başka olabilirdi"

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümü
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümü
GİRİŞ 27.11.2014 15:41 GÜNCELLEME 27.11.2014 15:41

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, "Nahçıvan'daki ordunun kurulmasında ve gelişmesinde Türkiye'nin hizmetlerini söylememek mümkün değil. Başından beri Türkiye'nin tutumu olmasaydı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin durumu başka olabilirdi" dedi.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90. yıl dönümü dolayısıyla Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Nuh Yurdu Nahçıvan - 90" adlı konferansa katılan Süleymanov, Nahçıvan'ın 1924 yılında kurulduğunu söyledi.

Süleymanov, Nahçıvan'ın statüsünü belirleyen antlaşmanın Kars'ta imzalandığını ifade ederek, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin özellikle ekonomik anlamda çok geliştiğini dile getirerek, "Haydar Aliyev Azerbaycan Devlet Başkanı olduktan sonra Nahçıvan'a verilen önem arttırıldı, gelişmesi için çaba gösterildi. Nahçıvan o zamana kadar geride kalmış bir yerdi" diye konuştu.

Azerbaycan'ın merhum lideri Haydar Aliyev yönetime geldikten sonra Nahçıvan'da 21 büyük fabrikanın kurulduğunu anımsatan Süleymanov, şunları kaydetti:

"Havalimanı açıldı, doğalgaz hattı çekildi. Bunlar saymakla bitmez, çok büyük gelişme yaşadı. 1989 yılından sonra Ermeniler Azerbaycan topraklarına göz dikmeye başladılar. Dağlık Karabağ bölgesini işgal etmeye başladılar, zaten Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Azerbaycan'dan ayrıydı. Toprak ilişkisi yoktu. Ermenistan üzerinden demiryolu hattıyla Azerbaycan'a birleşmişti. Ermeniler bundan istifade edip demiryolu hattını kestiler. Nahçıvan'a gelen doğalgaz ve elektrik hattını kapattılar. Yine de yenildiler. Nahçıvan halkı bir yumruk halinde birleşti. Onların planlarını mahvetti."

Süleymanov, Nahçıvan'ın bütün zorlukları arkasında bırakarak güzel günler yaşamaya başladığına değinerek, 90. yıl dolayısıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de katılımıyla bir tören gerçekleştirildiğini bildirdi.

Nahçıvan'ın üreten bir yer haline geldiğine vurgu yapan Süleymanov, şöyle devam etti:

"Nahçıvan'daki ordunun kurulmasında ve gelişmesinde Türkiye'nin hizmetlerini söylememek mümkün değil. Başından beri Türkiye'nin tutumu olmasaydı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin durumu başka olabilirdi. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti kurulduktan sonra Sovyetler Birliği ile sınır çekildiğinde Atatürk'e, Azerbaycan ve Nahçıvan ile sınırın olmadığı yönünde bilgi veriliyor. Tarihi senetlere göre diyorum, Atatürk çok çaba göstermiş ve İran Şah'ından 11 kilometrelik bir yeri almış. Onu Türkiye ile Nahçıvan arasında sınıra dönüştürmüştür."

Süleymanov, Türkiye ile Azerbaycan'ın kardeş iki devlet olduğunu belirterek, arada ekonomik çıkarların bulunmadığını ve kan bağları olduklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?