Filistin'deki işsizlik sorunu

Filistin uzlaşı hükümetinin Çalışma Bakanı Vekili Kutami : - "İsrail'de yaklaşık 120 bin Filistinli işçinin çalışma izni yok"

Filistin'deki işsizlik sorunu
Filistin'deki işsizlik sorunu
GİRİŞ 27.11.2014 16:45 GÜNCELLEME 27.11.2014 16:45

Filistin'de iş imkanı bulamayan 120 bin işçinin herhangi bir yasal güvenceleri olmadan İsrail'de çalışmak zorunda kaldığı bildirildi.

Filistin uzlaşı hükümetinin Çalışma Bakanı Vekili Nasır Kutami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Şeria'daki şartlar nedeniyle iş olanağı bulamayan Filistinlilerin "ekmek parası için" İsrail'e yönelmek zorunda kaldığını belirtti.

Kutami, "60 bin Filistinlinin İsrail'de çalışma izni var. Bunların yakından takibini yapabiliyoruz. Ancak 120 bin işçinin çalışma izni yok. Bu kişilere yönelik yasal takip başlatıldığında ya da işverenlerince bir baskıya maruz kaldıklarında hükümet olarak elimizden bir şey gelmiyor, haklarını koruyamıyoruz" dedi.

Batı Şeria'da hukuksuz yollardan yapılan Yahudi yerleşim birimlerinde Filistinli işçilerin çalışmasını tasvip etmediklerini ifade eden Kutami, İsrail'in Filistinliler için bağımlı olduğu bir ülke ve alternatif bir çalışma sahası olmasını onaylamadıklarını belirterek şunları kaydetti :

"Prensipte yasa dışı olan bu Yahudi yerleşim birimlerinde çalışılması bize göre suçtur. Aslında ne buralarda ne de İsrail içerisinde işçilerimizin çalışmamasından yanayız. Bu işçilere çalışma izninin verilmesi siyasi bir tavizi getiriyor. Bu sayının daha fazla artmasını istemiyoruz. Biz işgal altında yaşıyoruz. Herhangi bir siyasi gerginlik anında Filistinliler, kendilerini bir anda işsiz bulabilir."

"Filistinli işçileri İsrail'de çalışmaya teşvik eden unsur Filistinli işverenlerin ödeyemeyeceği kadar yüksek olan maaşlar" diyen Kutami, söz konusu ücretlerin günlük yaklaşık 158 dolara kadar ulaştığı bilgisini verdi.

Batı Şeria'da yüzde 19'a ulaşan işsizlik sorunun kökleştiğini, bir iki yıl gibi kısa bir sürede çözülmesinin mümkün olmadığını kaydeden Kutami, sözlerine şöyle devam etti :

"Tabii kaynakları kontrol edemediğimiz ve özgür bir şekilde ithalat ve ihracat yapamadığımız için bu oran yükseldi. Ülke ekonomisinin her yıl üniversiteden mezun olan 40 bin Filistinliye iş sağlayacak gücü yok. Bu mezunlardan en az 30 binini istihdam etmek için yıllık 360 milyon dolar değerinde yatırıma ihtiyaç var."

Kutami, İsrail hükümetinin, Gazze'den 5 bin Filistinliye çalışma izni vermesi konusuna da değinerek, "Yaklaşık 1 ay önce açıklanan bu plan kağıt üzerinde kaldı, İsrail'in amacı göz boyamak. Bu konuda herhangi bir gelişme yok. Gazze'de şu an yaklaşık 200 bin işsiz var. Bölgedeki yaşam şartları ve ekonomik durum çok kötü" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü