Almanca Konuşan Ülkelerin Dışişleri Bakanları Toplantısı

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: ‘’(Ukrayna'daki gelişmeler) Minsk belgesi, kamuoyu önünde yapılan açıklamalarla değersiz hale getirilmemeli. Bu, tüm taraflarıntaahhütleri bulunduğu tek belge’’

Almanca Konuşan Ülkelerin Dışişleri Bakanları Toplantısı
Almanca Konuşan Ülkelerin Dışişleri Bakanları Toplantısı
GİRİŞ 27.11.2014 20:11 GÜNCELLEME 27.11.2014 20:11

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin, "Minsk belgesi,
kamuoyu önünde yapılan açıklamalarla değersiz hale getirilmemeli. Bu, tüm tarafların taahhütleri bulunduğu tek belge’’ dedi.

Steinmeier, Berlin’de Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ve Lichtenstein Dışişleri Bakanı Aurelia Frick ile basına kapalı toplantının ardından Dışişleri Bakanlığı konutu Villa Borsig'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede Avrupa konularını ve Ukrayna ile Rusya arasındaki ihtilafı ele aldıklarını belirten Steinmeier, Ukrayna ile Rusya arasındaki ihtilafta eylül ayı sonunda gelinen ve askeri gerginliğin aşıldığı sanılan durumundan uzaklaşılmaya başlandığı uyarısını yaptı.

Minsk Anlaşması kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in doğrudan birbiriyle görüşmesinin önemli bir ilerleme olduğunu belirten Steinmeier, bundan dolayı Minsk’teki anlaşmanın içeriğinin uygulanması için ısrar edilmesi gerektiğini ifade etti.

’’Minsk belgesi kamuoyu önünde yapılan açıklamalarla değersiz hale getirilmemesi lazım. Bu tüm tarafların taahhütleri bulunduğu tek belge’’ diyen Steinmeier, bu bağlamda İsviçre Dışişleri Bakanı Burkhalter’in dönem başkanlığını yaptığı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) rolünü övdü.

İsviçre’nin ve Burkhalter’in çalkantılı bir yılda AGİT’te sorumluluk üstlendiğini belirten Steinmeier, Burkhalter’in bölgedeki durumun kontrol altında tutulabilmesine katkı sağladığını kaydetti.

AGİT Dönem Başkanlığını yürüten Burkhalter de AGİT olarak zor durumlarda iyi bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.

Ukrayna krizinde devamlılığın sağlanmasının öncelikli bir konu olması gerektiğini belirten Burkhalter, Minsk Anlaşması'nın uygulanması için çaba sarf edilmesi gerektiğini kaydetti.

AGİT’in bölgede rahat hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Burkhalter, İsviçre’nin, dönem başkanlığından ayrıldıktan sonra da Ukrayna sorununa siyasi çözüm bulunması konusuna katkı sağlamaya devam edeceğini belirtti.

‘’Ukrayna’daki kriz sadece diyalogla çözülebilir’’ diyen Brukahlter, AGİT misyonu kapsamında Ukrayna’da bulunan gözlemcilerin dün gece saldırıya uğramasını da kınadı.

Gözlemci misyonunun güvenliğinin sağlanması için çağrıda bulunan Burkhalter, söz konusu misyonu ocak ayına kadar genişleteceklerini kaydetti.

Burkhalter ayrıca, Sırbistan’dan sonra Almanya’nın 2016’da ve 2017’de Avusturya’nın AGİT dönem başkanlığını üstlenmesini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Lichtenstein Dışişleri Bakanı Frick de toplantıda Birleşmiş Milletler’deki ortak çıkarlar konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Frick, "Toplantıda Güvenlik Konseyi’de yapılabilecek reformları ele aldık. Veto hakkının ağır insan hakları ihlallerinde uygulanmaması gibi’’ dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ise Rusya’nın tavrına ve Avrupa Birliğinin bu ülkeye uyguladığı yaptırımlara rağmen AB’de Rusya ile görüşmelerin yapılması gerekliliği yönünde bir eğilimin olduğunu ifade etti.

Bakanlar daha sonra genç şairlerin düzenlediği etkinliğe katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!