AP, Sırp yetkilileri savaş suçu zanlısı Şeşely konusunda uyardı

Avrupa Parlamentosu, savaş suçu zanlısı Şeşely’nin nefret söylemine karşı Sırp yetkilileri harekete geçmeye çağırdı

AP, Sırp yetkilileri savaş suçu zanlısı Şeşely konusunda uyardı
AP, Sırp yetkilileri savaş suçu zanlısı Şeşely konusunda uyardı
GİRİŞ 27.11.2014 20:12 GÜNCELLEME 27.11.2014 20:12

Avrupa Parlamentosu (AP), Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) geçici olarak serbest bıraktığı Sırp savaş suçu zanlısı Voyisav Şeşely’nin nefret söylemine karşı Sırp yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

AP’den yapılan yazılı açıklamada, Parlamento Sırp yetkilileri, Şeşely’nin Sırp yasalarını ihlal edip etmediği yönünde araştırma yapmaya ve nefret suçunu cezalandıran yasaları tam anlamıyla uygulamaya davet etti.

Açıklamada AP üyelerinin, "savaş çığırtkanlığı yapan" ve "nefret söylemiyle Sırbistan’ı Avrupalı geleceğinden döndürmeye çalışan" Şeşely’yi şiddetle kınadığı belirtildi.

Açıklamaya göre parlamenterler, Şeşely’nin serbest bırakıldıktan sonra kamuya açık bir şekilde savaş dönemi söylemi kullanmasını ve komşu ülke Hırvatistan’dan toprak iddia ederek "Büyük Sırbistan"ın kurulması çağrısı yapmasını da eleştirdi.

"Büyük Sırbistan" ideolojisinin öncülerinden biri olarak kabul edilen ve "tüm Sırp topraklarını birleştirmeyi" hedefleyen Şeşely, 1992-1995 yıllarında yaşanan Bosna Savaşı'nda Saraybosna, Mostar ve Zvornik şehirlerinde "savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek", "sivil halkı göçe zorlamak", "Sırp olmayan halklara yönelik işkenceleri desteklemek, işkence etmek, öldürmek" ve bu tür eylemlerin emrini vermek gibi suçlardan yargılandı.

Şeşely, 2003 yılında Lahey'e getirildikten sonra 2007-2012 yıllarında ICTY tarafından yargılandı. Yargılanması 2012 yılında tamamlanan Şeşely hakkında henüz bir karar verilmedi.

Sağlık sorunları nedeniyle 12 Kasım'da geçici olarak serbest bırakılan Şeşely ile ilgili serbest bırakılma kararının 10 Aralık'ta da BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınması bekleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
'Halk TV' itirafları 'pes' dedirtti! Olay sözler: Daha fakir görünelim ki...