Sırbistan'dan AP'nin Şeşely hakkındaki karara tepki

Sırbistan Başbakanı Vuçiç: "Bu, Sırbistan için rahatsız edici ve hayal kırıklığı yaratan bir karar"

Sırbistan'dan AP'nin Şeşely hakkındaki karara tepki
Sırbistan'dan AP'nin Şeşely hakkındaki karara tepki
GİRİŞ 27.11.2014 21:08 GÜNCELLEME 27.11.2014 21:08

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Avrupa Parlamentosunun (AP), eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) geçici olarak serbest bıraktığı Sırp savaş suçu zanlısı Voyislav Şeşely hakkındaki kararına tepki gösterdi.

Vuçiç, gazetecilere yaptığı açıklamada, AP'nin Şeşely hakkındaki kararını kınadıklarını belirterek, bu kararın "rahatsız edici ve hayal kırıklığı yaratan bir karar" olduğunu söyledi.

AP milletvekillerinin böyle bir karar çıkartarak Sırbistan'ın itibarını azaltmak istediklerini savunan Vuçiç, "Sırbistan artık önemsiz, küçük ve eskiden olduğu gibi bir kum torbası değil" şeklinde konuştu.

Vuçiç, "Sırbistan'ın yalanlarla küçük düşürülmesine izin vermeyeceğini" belirterek, bu kararın "Sırbistan'ın zayıflığının değil, gücünün sonucu" olduğunu ifade etti.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Lyayiç de AP'nin kararının "Hırvat parlamenterlerin provokasyonu" olduğunu ileri sürdü.

AP, ICTY tarafından geçici olarak serbest bırakılan Şeşely’in nefret söylemine karşı Sırp yetkilileri harekete geçmeye çağırmış, Sırp yetkilileri, Şeşely’nin Sırp yasalarını ihlal edip etmediği yönünde araştırma yapmaya ve nefret suçunu cezalandıran yasaları tam anlamıyla uygulamaya davet etmişti.

AP üyeleri ayrıca, "savaş çığırtkanlığı yapan" ve "nefret söylemiyle Sırbistan’ı Avrupalı geleceğinden döndürmeye çalışan" Şeşely’yi şiddetle kınayarak, Lahey'deki mahkemeden Şeşely'in geçici olarak serbest bırakılmasını yeniden incelemesini talep etmişti.

Sağlık sorunları nedeniyle geçici serbest bırakılan Şeşely, ülkesine döndükten sonra iki kez halka hitap etmiş, burada yaptığı konuşmalarda Lahey'de "soykırım" iddiasıyla yargılanan Sırp lider Radovan Karaciç ve eski Sırp general Ratko Mladiç'i kastederek, "Lahey'de hala vatansever Sırpların ve halklarının özgürlüğü için savaşan kahramanların" tutuklu bulunduğunu ifade etmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Bakan Fidan, Batı'ya tarihi uyarıyı yapıp ekledi: Dünyayı bekleyen asıl kriz..
Kiralık evlere yeni uygulama: 500 bin TL ceza gelebilir