Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zaoralek'in Irak ziyareti

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zaoralek, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zaoralek'in Irak ziyareti
Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Zaoralek'in Irak ziyareti
GİRİŞ 27.11.2014 22:25 GÜNCELLEME 27.11.2014 22:25

Ccedil;ek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

Irak temasları kapsamında Erbil Uluslararası Havalimanı'nda IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin ve Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa tarafından karşılanan Zaoralek, başbakanlık konutunda Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

IKBY hükümeti resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Barzani ile görüşmesinde IKBY bölgesinin gelişmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Zaoralek, şiddetin yoğun yaşandığı Ortadoğu'da güvenli ve istikrarlı bir yönetimin oluşturulduğunu ifade etti.

Zaoralek, Kürt bölgesinin terörizmle mücadelesini daha etkin yapabilmesi için Çek Cumhuriyeti'nin silah yardımlarına devam edeceğini yineleyerek, "Ülke olarak Peşmergeye askeri eğitim desteği vermeye hazırız. Kürdistan bölgesinin teröristlere karşı başarı elde edebilmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız. Kürdistan bölgesi çok yakında selamet sahiline ulaşacaktır. Kalkınmaya ve ilerlemeye de devam edecektir" dedi.

Ekonomik olarak da ülkesinin Kürt yönetiminin gelişmesine katkıda bulunabileceğini vurgulayan Zaoralek,"Ortak ticari çalışmalara imza atabilmek için yatırımcı şirketler ve özel sektör temsilcileriyle geldik. Bu arkadaşlarımız Kürdistan hükümetiyle sermaye yönetimi ve danışmanlık konularında uyumlu çalışmalar yürütebilirler" sözlerini kullandı.

Neçirvan Barzani de Çek Cumhuriyeti'nin başından itibaren maddi ve manevi olarak önemli destek sunduğunu belirterek, "Kürdistan bölgesi Çek Cumhuriyeti hükümetine ve halkına teşekkürü bir borç biliyor. Bu ülke ile ekonomik, siyasi ve askeri ilişkilerimize büyük önem veriyoruz. Çek Cumhuriyeti'nden gelen özel sektörü de olumlu karşılıyoruz. Çalışmalarını yürütebilmeleri için her türlü yardımı ve kolaylığı sağlamaya hazırız" şeklinde konuştu.

Barzani, görüşmede terörizme karşı verdikleri mücadeleyi anlattı.

IŞİD terör örgütüne karşı uzun bir sınır boyunca mücadele ettiklerini belirten Barzani, "Terör örgütü yalnızca Kürdistan bölgesi ve Ortadoğu için değil, bütün dünya için tehdittir. O nedenle tüm tarafların bu tehlikenin bertaraf edilmesi için uyumlu ve ortaklaşa hareket etmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilerle ilgili olarak da diyalog ve müzakere yoluyla sonuca ulaşmayı istediklerini dile getiren Barzani, yapılacak anlaşmanın Irak'taki bütün unsurların çıkarına olmasını temenni ettiklerini vurguladı.

Çek Cumhuriyeti, Kürt yönetimine daha önce silah ve mühimmat yardımında bulunmuştu.

Zaoralek, Irak temasları kapsamında gün içerisinde başkent Bağdat'ta, Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Başbakan Haydar el-İbadi ve Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile görüşmüştü.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri
Tarih verip yalvardılar: Türkler geliyor, acil bizi tanıyın...