Milli Eğitim Bakanı Avcı Azerbaycan'da

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türk dili konuşan ülkeler arasında uyum sağlamanın en önemli gereğinin, eğitimin kalitesini yükselterek nitelikli insan gücü yetiştirmek olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Avcı Azerbaycan'da
Milli Eğitim Bakanı Avcı Azerbaycan'da
GİRİŞ 28.11.2014 09:45 GÜNCELLEME 28.11.2014 09:45

Avcı, Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi (Türk Keneşi) Eğitim Bakanlarının Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 3. toplantısında konuşma yaptı.

Konuşmasına toplantının kardeş ülkeler için hayırlı olmasını dileyerek başlayan Avcı, eğitimin bir ülkenin kalkınmasını ve gelişmesini doğrudan etkileyen, geleceğini belirleyen, o ülkenin insanlarını, geleneklerini ve çağdaş değerlerini uyum içinde kaynaştıran, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin üzerinde ehemmiyetle durdukları, çok önemli ve dinamik bir süreç olduğunu anlattı.

Bu sebeple, ortak dil, ortak kıssalar, ortak masallar, ortak efsaneler, ortak inançlar ve ortak bir anlayış gibi uzun zamanda oluşmuş önemli bir tarih ve kültür birikimine sahip olan kardeş Türk Cumhuriyetlerinin Eğitim Bilim Bakanlarıyla işbirliğini güçlendirmek amacıyla bir arada bulunmanın kendisi için büyük bir şeref olduğunu vurgulayan Avcı, "Geleceğimizin güvencesi olan gençlerimiz arasında ortak kimlik bilincinin gelişmesi büyük bir önem arz etmektedir. Maziden aldığımız bu ortak değerlerin gücüyle, geleceğimize ve gençliğimize işbirliği ve kardeşlik duyguları içinde daha güzel yarınlar hazırlamak en büyük arzumuzdur" dedi.

Avcı, toplantı sonucunda alınacak kararların Türk Dünyası gençliğinin, dünyanın her yerinde bilgili, üreten, sorumluluk duygusu olan, paylaşan, insan haklarına saygılı, katılımcı, hoşgörülü, öz kimliğini bilen, kültür değerlerine saygılı, geleneklerine ve tarihine bağlı insanlar olarak yetişmelerine önemli katkılarda bulunacağını ümit ettiğini kaydetti.

Türk dili konuşan ülkeler olarak ilişkilerin geliştirip daha ileri noktalara taşınması ve dünyaya güçlü bir barış ve uzlaşı mesajı verebilmesi için, temelini 1992 yılında Türk diline bağlı gönül birliğine dayalı ülkeler arası çalışmalardan oluşturdukları kurumların, geliştirilmesine ve faaliyetlerinin hızla devam ettirilmesine gayret gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Avcı, şöyle konuştu:

"Türk dili konuşan ülkeler olarak uyum sağlamanın en önemli gereği, eğitimde kaliteyi yükselterek nitelikli insan gücü yetiştirmektir. Bu amaçla hazırlanacak ortak tarih ve Türkçe ders kitapları, genç nesillerimizin birbirini daha iyi anlamalarına ve sağlam kültürel bağlar oluşturulmasına vesile olacaktır. Bugün burada, ortak edebiyat ve tarih ders kitaplarının hazırlanması, ortak terminoloji ve ortak alfabe belirlenmesi, ortak eğitim televizyonu kurulması konularının ele alınması, bu yolda önemli bir mesafe kat etmekte olduğumuzu göstermektedir. Yükseköğretim düzeyinde işbirliğine yönelik olarak Türk Üniversiteler Birliği kurulması yönünde güzel bir girişim başlatılmış ve kısa zamanda ilerleme kaydedilmiştir. İnanıyorum ki Türk Üniversiteler Birliği ve Yüksek Öğretim Alanı Oluşturulmasına Dair Yönerge'nin onaylanmasıyla önemli ve büyük bir adım daha atmış olacağız. Türk Üniversiteler Birliğinin hayata geçirilmesi, ülkelerimiz arasında bilimsel bilginin paylaşılması, öğrenci ve akademisyen hareketliliği, diploma denkliği ve daha birçok artı değer oluşturması açısından fevkalade önemlidir."

Türk Keneşi ülkelerinin Kazakistan'ın genç ve dinamik nüfusundan, Azerbaycan'ın yer altı ve yer üstü zenginliklerinden, Kırgızistan'ın turizm alanındaki potansiyelinden, Türkiye'nin jeopolitik konumu ve birçok alandaki önemli tecrübesinden daha faydalı sonuçlar elde edebilmek için nitelikli genç nesiller yetiştirmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaçlarının olduğunu hatırlatan Avcı, konuşmasını "Bu amacımıza ulaşabilmek için her türlü engeli sabır, gayret ve azimle çalışarak aşmalıyız. Çıkmış olduğumuz bu yolda gece gündüz, yılmadan, usanmadan yürüyerek daha güzel yarınlara ulaşacağımız inancındayım" sözleriyle tamamladı.

Avcı, Azerbaycan temasları kapsamında Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mezarını, Bakü Şehitler Hiyabanı'nı ve Bakü Türk Şehitliğini ziyaret etti. Avcı'ya, YÖK Başkanı Yekta Saraç da eşlik etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Algıları ellerinde patladı! Karadağlı'nın işaret ettiği o çürük bina belediyenin çıktı
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme