Suriye'deki iç savaş

Haseke Enerji Kurumu Başkanı Halef: - "Petrol en ideal şekilde kullanılmış olsaydı El-Cezire ikinci Dubai olurdu"

Suriye'deki iç savaş
Suriye'deki iç savaş
GİRİŞ 28.11.2014 15:22 GÜNCELLEME 28.11.2014 15:22

Suriye'nin Kamışlı kentindeki Rımeylan bölgesinin kontrolünü ele geçiren PYD'nin ülkedeki petrolün büyük kısmına sahip olduğu bildirildi.

Haseke Enerji Kurumu Başkanı Süleyman Halef, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Rımeylan, 250 petrol kuyusuyla devrim öncesinde günlük 160 bin varil petrol üretiyordu. Bu rakam, 390 bin varillik günlük üretimde önemli bir paya tekabül ediyor" dedi.

"Petrol en ideal şekilde kullanılmış olsaydı El-Cezire (Haseke) ikinci Dubai olurdu" diyen Halef, Suriye'de istikrarın sağlanması durumunda bölgenin petrolde aslan payına sahip olacağını kaydetti.

Bölge halkının gaz, benzin ve elektrik ihtiyacını karşılamak için petrol rafinerileri kurulduğunu açıklayan Halef, "Çevresel şartlar ve yeterli imkan olmamakla birlikte Haseke, Afrin ve Aynu'l Arab'a yetecek kadar petrol üretiyoruz ve modern rafineriler inşa etmek için yabancı ülkelerle irtibat içindeyiz" dedi.

Suriye'de devrim öncesinde günde 390 bin varil petrol ve 29 milyon metreküp doğalgaz üretiliyordu. Bugün Suriye'de Deyru'z Zor'daki petrol kuyularını IŞİD, Rımeylan'daki kuyuları PYD kontrol altında tutuyor. Esed güçleri ise Humus'taki kuyular üzerindeki hakimiyetini korumaya çalışıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı