Uluslararası Su Yönetimi ve Çölleşme Sempozyumu

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Belen: - "Biz ülke olarak Akdeniz, Kuzey Akdeniz ve Kuzey Afrika ülkelerine büyük önem veriyoruz"

Uluslararası Su Yönetimi ve Çölleşme Sempozyumu
Uluslararası Su Yönetimi ve Çölleşme Sempozyumu
GİRİŞ 28.11.2014 18:16 GÜNCELLEME 28.11.2014 18:16

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, Türkiye'nin, Akdeniz, Kuzey Akdeniz ve Kuzey Afrika ülkelerine önem verdiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Su Yönetimi ve Çölleşme Sempozyumu sona erdi.

Su ve çölleşmeyle mücadele konularının müzakere edildiği "Uluslararası Su Yönetimi ve Çölleşme Sempozyumu" çerçevesinde, AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Orman Belen, 2015'te BM Çölleşmeyle Mücadele Taraflar Konferansı için de 10 bin katılımcı beklediklerini söyledi.

Çölleşme, arazi bozulması ve su kıtlığının Akdeniz Bölgesi'nin önemli çevre problemlerinden biri olduğunu dile getiren Belen, Türkiye başta olmak üzere bütün bölgede suyla ilgili sıkıntıların varlığından söz etti.

Tunus başta olmak üzere, Cezayir, Fas ve farklı ülkelerden katılımcıların sempozyumda yer aldığını aktaran Belen, "Oldukça geniş kapsamlı değişik ülkelerden katılımlı güzel bir toplantı icra ettik. Biz ülke olarak Akdeniz, Kuzey Akdeniz ve Kuzey Afrika ülkelerine büyük önem veriyoruz. En son Sayın Cumhurbaşkanımız Cezayir'i ziyaret etti. TBMM'den bir heyet şu anda Fas'ta temaslarda bulunuyor" diye konuştu.

Söz konusu ülkelerle gerek siyasi gerek teknik anlamda ilişkilerin devam ettiğini dile getiren Belen, Türkiye'nin 2015 Ekim içerisinde BM Çölleşmeyle Mücadele Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yapacağını hatırlatarak, "Başta komşu ülkeler olmak üzere 10 bine yakın katılımcı, 200'e yakın bakan bekliyoruz. Organizasyonu Ankara'da gerçekleştireceğiz. Bu platform Türkiye'nin tecrübelerini paylaşması açısından son derece önemli bir platform olacak" dedi.

Farklı projelere de değinen Belen, "BM Çölleşmeyle Mücadele Akdeniz Bölge Ofisi'ni Türkiye'de açıyoruz. Diğer taraftan Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK) o kapsamda çölleşmeyle mücadele merkezini Konya'da açacağız. Çalışmalarımıza başladık ve 2015'te bitireceğiz. Bununla da Asya ve Orta Asya ülkeleriyle çalışma fırsatı artacak" ifadelerini kullandı.

Belen, özellikle Konya'da son 10 yıldır farklı projelere imza attıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Ağırlıklı olarak, Konya'da olmak üzere çölleşmeyle mücadele eğitimleri veriyoruz. Buraya başta Kuzey Afrika'dan olmak üzere, Afrika'dan ve Orta Asya'dan 100'e yakın misafirimiz geliyor. Tecrübelerimizi paylaştığımız, arazideki çalışmalarımızı gösterdiğimiz önemli bir platform. Onun dışında söz konusu bölgelerden gelerek, Türkiye'de doktora yüksek lisans yapan arkadaşlarımız var. Bizzat sahada çalışmalarımız var. Tunus, Cezayir, Fas ve Afrika'nın diğer ülkelerinde projelerimiz var."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor