TSK'dan Hürkuş'u sekteye uğratacak anlaşma

Türk Hava Kuvvetleri, milli tasarım Hürkuş uçağının testleri sürerken Güney Kore imalatı KT-1 tipi 15 eğitim uçağı alacak.

TSK'dan Hürkuş'u sekteye uğratacak anlaşma
TSK'dan Hürkuş'u sekteye uğratacak anlaşma
GİRİŞ 29.11.2014 08:27 GÜNCELLEME 29.11.2014 08:27
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Güney Kore’ye ek KT-1 siparişi verilmesinin Hürkuş’un geleceğine balta vuracağına dikkat çeken uzmanlar, bu anlaşmanın milli projeyi derinden etkileyeceğine dikkat çekti.

Güney Kore’de yayın yapan JoonGang Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye ve uçağı imal eden KAI şirketi 4 Aralık’ta 150 milyon dolar tutarındaki anlaşmayı imzalayacak.

Tek motorlu KT-1’ler, 2007’de Hava Kuvvetleri’nde hizmet ömürlerini doldurmaya başlayan T-37 uçaklarının yerine seçilmişti. Toplam 40 uçak için varılan anlaşmaya göre teslimat 2010’da başlanmıştı. Ancak bu uçakların göreve hazırlık oranı beklenenden düşük çıkmıştı.

KT-1 Projesi sürerken Savunma Sanayi Müsteşarlığı,  Özgün Başlangıç Uçağı Projesini hayata geçirilmesi için Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’ne (TAI) görev vermişti. Özgün tasarımı TAI mühendisleri tarafından gerçekleştirilen uçağa, Türk havacılık tarihinde bir çok ilke imza atan Vecihi Hürkuş’a atfen ’Hürkuş’ adı verilmişti. Çok güçlü motora sahip uçak ilk uçuşunu geçen yıl yapmıştı. İki uçakla test çalışmaları süren projede sertifikasyon çalışmalarına önümüzdeki yıl başlanacak olan ’Hürkuş’, uzun yıllar sonra ilk Türk tasarımı uçak unvanını taşıyor.

YERLİ UÇAK HÜRKUŞ’U ETKİLEYECEK

Güney Kore’ye ek KT-1 siparişi verilmesinin Hürkuş’un geleceğine balta vuracağına dikkat çeken uzmanlar, bu anlaşmanın milli projeyi derinden etkileyeceğine dikkat çekti. Türk Hava Kuvvetleri, geçen yıl  Hürkuş’a  ilk siparişi vermişti.

İmzalanan anlaşmaya göre B modeli olarak adlandırılan askeri eğitim amaçlı tasarlanacak uçakta ilk teslimat 2017 yılında yapılacak. Kalan uçaklar 2018’de teslim edilecek. Güney Kore’ye verilecek siparişle birlikte KT-1’lerin de 2017-2018’de Hava Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor.

Uzmanlar, Hürkuş’un önümüzdeki yıl dünyanın en büyük havacılık fuarı Paris Air Show’da sergileneceğine dikkat çekerken, Türkiye’nin ek KT-1 siparişi vermesinin Hürkuş’ın gelecekte satışını olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

YORUMLAR 7
  • şamil 9 yıl önce Şikayet Et
    yazıklar olsun 2. devrim vakası aynı tas aynı hamam zihniyet aynı
    Cevapla
  • Ali 9 yıl önce Şikayet Et
    En azından alman abd malı olmasında. Güney Kore bize teknolojisinide verir önemli değil.
    Cevapla
  • mahmut güven 9 yıl önce Şikayet Et
    tsk nın büyük başları ne düşünüyor envanterde alınan degil üretilen silah daha tesirli olur.israilden alınan heron örneği ortada adamların teknisyenleri çekilince uçuramadık uçakları birini düşürdük hatta sorumluları yok tabi bu konu hakkında konuşamazsın kimseyi suçlıyamazsın tabi devlet malını diledikleri gibi israf ederler kaldıki öncelik orta irtifa savunma ve kıtalar arası irtifa uzun menzilli füzelere verilmeliyken bu sipariş çok aklıma yatmadı.aselsan.roketsan.tai gibi firmalarımız yabancı menşeeli firmaları solda sıfır bırakırlar yeterki gerekli yatırımlar ve destekler verilsin.
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Vatan hainleri yine iş başında, ya vatanseverker ne yapıyor
    Cevapla
  • MURAT 9 yıl önce Şikayet Et
    Kendi kendimize zarar vermek için elimizden geleni yapıyoruz ? Başka bi toplum varmı acaba böyle ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek