Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne doğru

BM tarafından 2016'da İstanbul'da düzenlenecek zirvenin dördüncü istişare toplantısı yapıldı

Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne doğru
Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne doğru
GİRİŞ 29.11.2014 17:09 GÜNCELLEME 29.11.2014 17:09

Birlemiş Milletler (BM) tarafından 2016'da İstanbul'da düzenlenecek Dünya İnsani Yardım Zirvesi'nin (WHS) dördüncü istişare toplantısı yapıldı.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'ndan (İHH) yapılan açıklamaya göre, vakıf ile Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın (TGTV) ev sahipliğinde SETA İstanbul Ofisi'nde gerçekleştirilen toplantıya, BM ve Türk Kızılayı'nın da aralarında bulunduğu uluslararası insani yardım kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantılarla 2016'da ilk kez düzenlenecek zirveye en iyi şekilde hazırlanmak isteyen uluslararası kuruluşlar, geleceğe yönelik alınacak kararlarda etkili sonuçlar elde etmeyi hedefliyor.

İstişarelerle devletlere, insani yardım kuruluşlarına, BM'ye, sivil topluma, özel sektöre, teknik uzmanlara ve diğer paydaşlara zirveyi şekillendirmek için fikirler sunulması bekleniyor.

Toplantıda, "İnsani Yardımda Etkinliği Arttırma", "Risk Yönetimi ve Afetlere Karşı Bağışıklığı Arttırma", "Çatışma Altındaki İnsanların İhtiyaçlarına Cevap Verebilmek" ile "İnsani Yardımda Yenilik ve Yeni Yöntemler" temaları ele alındı.

İHH Genel Sekreteri ve Başkanvekili Yavuz Dede, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 2016 Dünya İnsani Yardım Zirvesi'nin Türkiye'de yapılmasının ülkenin insani yardım konusunda geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu bildirdi.

Son 10 yılda devletin zihin değişikliğiyle insani yardım konusunda çok iyi yere gelindiğini kaydeden Dede, savaşlar nedeniyle mülteci sorununun da büyüdüğünü aktardı.

Türkiye'nin, coğrafi ve stratejik konumu dolayısıyla sığınılabilecek yer olarak görüldüğünü vurgulayan Dede, İHH ve diğer partner kurumlarla Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya'da bu toplantıları yapmak için görevlendirildiklerini belirtti.

Dede, "Burada en önemli şey, insanların arazide yaşadığı sorunlara karşı 'neler yapılacağını' düşünmektir. İstişare toplantıları da o açıdan büyük önem teşkil ediyor. Türkiye'deki insani yardım kuruluşlarının çalışmalarından elde ettikleri tecrübelerini aktararak, 2016'daki zirveye gereken desteği göstereceklerine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

BM'nin geçen yılın ekim ayındaki genel kurul toplantısında, dünyadaki insani krizlere çözüm bulmak amacıyla sivil kuruluşların etkinliğini artırmak için dünyanın ilk insani yardım zirvesinin Türkiye'de toplanması kararı alınmıştı. Dönemin Dışişleri Bakanı olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun öncülüğünde yürütülen çabalar çerçevesinde başta Suriye gibi savaş bölgeleri olmak üzere doğal afet ve insani kriz bölgelerine etkili uluslararası yardım için zirvenin BM'nin öncülüğünde İstanbul'da yapılması kararlaştırılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!