Papa Franciscus, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti

Papa Franciscus ve Patrik Bartholomeos birlikte Aya Yorgi Kilisesi'nde "Doksoloji ayini"ni izledi ve kilisede bulunanları kutsayarak, şükür ve barış duası etti

Papa Franciscus, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti
Papa Franciscus, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti
GİRİŞ 29.11.2014 20:56 GÜNCELLEME 29.11.2014 20:56

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti.

Papa Franciscus'un Fener Rum Patrikhanesi'ne gelişinde kilise çanları çalındı. Franciscus'u kapıda İznik ve Kadıköy metropolitleri karşıladı.

Patrik Bartholomeos da Papa Franciscus'u Aya Yorgi Kilisesi'nin kapısında karşıladı. Kilisenin içerisinde Papa Franciscus, Patrik Bartholomeos'la mum yaktı. Papa ve Patrik birlikte "Doksoloji ayini"ni izledi.

Papa Franciscus, kilisede "Muhterem ve Aziz Kardeş" diye hitap ettiği Bartholomeos'la dua etme şansını bulduğu için şükranla dolu olduğunu söyledi. Papa Franciscus, "Ortak umut asla düş kırıklığı yaratmaz çünkü bize ve zavallı gücümüze değil ama Tanrı'nın sadakati üzerine kurulmuştur" dedi.

Patrik Bartholomeos da Rumca yaptığı konuşmada, Papa Franciscus'a, "Eski Roma ile Yeni Roma arasında sembolik köprü kuran ve Havari Petrus ile Havari Andreas arasındaki kardeşlik sevgisini taşıyan sizleri sevgi, şükran ve mutluluk ile ağırlamaktayız" dedi.

Papa VI Paul, Papa II. Jean Paul ve XVI. Benedict'in ziyaretlerini hatırlatan Bartholomeos, Papa Franciscus'un da kendilerini ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Patrik Bartholomeos, "Takdir ve memnuniyetle değerlendirdiğimiz buluşmamızı, tarihi bir olay ve mutlu geleceğin emaresi olarak değerlendirmekteyiz" diye konuştu.

Bartholomeos, konuşmasında Patrikhane için "cefakar evrensel kilisemiz" tabirini kullanırken, "kutsal" diye nitelendirdiği Papa Franciscus'un ziyaretinin aralarındaki kardeşlik münasebetini taçlandırmasını temenni ettiğini dile getirdi.

İki dini lider, şükür ve barış duası etti

Konuşmaların ardından Papa Franciscus ile Patrik Bartholomeos, birbirlerini yanaklarından öperek, sarıldı. Ardından Bartholomeos, Papa Franciscus'u takkesinden öptü.

Patrik Bartholomeos ve Papa Franciscus, kilisede bulunanları kutsadı, birlikte şükür ve barış duası etti. Ayinin ardından dini liderler Patrikhane binasına geçti. Burada Patrik Bartholomeos'un, Papa Franciscus'a binaya ilişkin bilgi verdiği görüldü.

Daha sonra Papa Franciscus ve Patrik Bartholomeos, yaklaşık yarım saat baş başa görüştü. Papa Franciscus, Fener Rum Patrikhanesi'nden ayrılmadan önce Patrikhane Sinodu'nun üyeleriyle tanıştırıldı.

Patrik Bartholomeos, Papa Franciscus'a Aya Yorgi'nin ikonunu, Papa Franciscus da Bartholomeos'a Vatikan Kütüphanesi'nde bulunan 11. yüzyıla ait bir Yunanca el yazmasının tıpkı basımını ve Saint Peter Bazilikası'nın 9. yüzyıla ait mozaiğinin kopyasını hediye etti.

Papa Franciscus, Fener Rum Patrikhanesi'ndeki ziyaretinin ardından geceyi geçireceği Harbiye'deki Vatikan Temsilciliği'ne geçti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor