Fransa'da Sarkozy'nin seçim zaferi

Fransa'da muhalefetteki merkez sağ parti UMP'nin başkanlığını kazanan Sarkozy, parti içi ittifak arayışında

Fransa'da Sarkozy'nin seçim zaferi
Fransa'da Sarkozy'nin seçim zaferi
GİRİŞ 01.12.2014 14:39 GÜNCELLEME 01.12.2014 14:39

Fransa'da muhalefetteki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) haftasonu düzenlenen başkanlık seçiminin galibi eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, rakibi Bruno Le Maire ile görüştü.

Sarkozy, cumartesi sonuçları açıklanan partisinin genel başkanlık yarışında, kendisinden sonra en yüksek oyu alan Le Maire ile UMP genel merkezinde bir araya geldi.

İkili herhangi bir açıklama yapmazken, Sarkozy'nin Le Maire'i arabasına kadar uğurlaması dikkati çekti.

Uzmanlar, Sarkozy'nin Le Maire ile görüşmesinin içeriğinin ittifak arayışı olduğunu belirtiyor. Sarkozy, Le Maire'den sonra UMP'li eski Çalışma Bakanı Xavier Bertrand ile de bir görüşme yaptı. Gelecek cumhurbaşkanı seçimi için de adaylığını açıklayan Bertrand ile Sarkozy'nin arasında 2012'den bu yana soğuk rüzgarlar esiyordu.

Sarkozy'nin ittifak arayışları çerçevesinde, UMP'nin önde gelen isimlerinden Christian Jacob, Laurent Wauquiez, Luc Chatel, Gerald Darmanin, Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi ve UMP'nin Paris Belediye Başkanı Adayı Nathalie Kosciusko-Morizet ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Sarkozy'nin mesajları

Seçim zaferinden sonra dün katıldığı bir televizyon programında konuşan Sarkozy, artık modern dünyanın şartlarına ayak uydurmak için birlik olmaları gerektiğini söylemiş, UMP'nin sadece sağ bir parti olmayacağını kaydetmişti.

Sarkozy, partisini sağ parti imajından kurtararak herkese hitap edecek Fransa partisi haline dönüştürmeyi hedeflediğinin altını çizerek, partisinin adını değiştirme konusundaki kararlılığını da bir bir kez daha dile getirdi.

Eski Cumhurbaşkanı yeni muhalefet lideri Sarkozy'nin dün katıldığı programı 8,4 milyon kişinin izlediği bildirildi.

Güç kaybetti ama yine seçildi

Sarkozy, UMP'nin cumartesi günü düzenlenen başkanlık seçiminde oyların yüzde 64,5'ini almış ve oyların yüzde 29,2'sini alan rakibi Bruno Le Maire'e karşı zaferini ilan etmişti. Ancak, 2004'te yapılan başkanlık seçimlerinde oyların yüzde 85'ini alan Sarkozy'nin bu seçimlerde kaybettiği oy oranı da en az kazandığı zafer kadar gündeme geldi.

Yenilgiye rağmen parti liderliği yarışından vazgeçmeyeceğini belirten Le Maire de seçim sonrasında yaptığı açıklamada, Sarkozy'den teklif gelse bile parti yönetiminde görev almayacağını ifade etmişti. Fransız senatosunda 53 milletvekili ve senatörün desteğine sahip Le Maire’in özellikle merkez sağda genç seçmenlerin desteğini aldığı biliniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor
Küçükçekmece’de silahlı kuyumcu soyguncuyu etkisiz hale getirdi