Suriye'de iç savaş

Esed yönetiminin saldırılarından kaçarak Türkiye sınırındaki kamplara sığınan Suriyeliler zor koşullar altında kışa hazırlanmaya çalışıyor

Suriye'de iç savaş
Suriye'de iç savaş
GİRİŞ 01.12.2014 15:41 GÜNCELLEME 01.12.2014 15:41

Suriye'de Esed yönetiminin saldırılarından kaçarak Suriye-Türkiye sınırındaki kamplara sığınan siviller zor koşullar altında kışa hazırlanmaya çalışıyor.

AA'ya konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Hatay Ofisi Basın Danışmanı Burak Karacaoğlu, "Sınır hattının Suriye tarafında bulunan kamplarda yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığını, sığınmacıların yarısının ise çocuk olduğunu" belirtti.

Bölgede geçen yıl yaşanan bebek ölümlerinin, mevcut şartlarda bu yıl tekrar yaşanabileceğine dikkati çeken Karacaoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye içindeki kamplarda AFAD, sığınmacıların bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Türkiye tarafında kalanlar, Suriye içindekilere göre çok şanslı. Suriye tarafındaki sınır hattında bulunan kamplarda toplam 500 bin kişi yaşıyor. Kamplarda altyapı yetersiz, kış geldiğinde çadır kentini su basıyor, ısınma problemi yaşanıyor. Temiz su imkanı yok, tuvalet ve banyolar ise çok yetersiz. Bu yüzden kamplarda zatürre, hepatit ve çeşitli iç hastalıklar sıkça görülüyor. Çocuklarda savaş sebebiyle psikolojik sorunlar mevcut.

Biz İHH olarak, soba, battaniye ve sünger yatak dağıtıyoruz. Suriye tarafında biri yetimlere tahsis edilmiş 3 konteyner kent kurduk. Çadır kentlerdeki çocukların eğitimleri için okullar açtık. Bu okullarda İHH tarafından finanse edilen öğretmenler eğitim veriyor. Ayrıca Türkiye sınırına yakın bölgedeki vurulmuş okulların tadilatını ve yeniden eğitime açılmasını üstlendik. Şuanda toplam 50 bin kişinin barındığı 18 kampımız var"

İHH Kilis Saha Koordinatörü Serkan Öktem ise "Suriye'de yaşanan her bombardıman sonrası yeni ailelerin Suriye-Türkiye sınırındaki kamplara geldiğini ancak kampların kış için elverişli olmadığını" ifade etti.

Kobanili sığınmacılar iyi durumda

AA muhabirine konuşan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilisi İskender Yüksel de, Kobani'den yaklaşık 200 bin sığınmacının Türkiye'ye geldiğini söyleyerek şunları kaydetti:

"AFAD tarafından kurulan geçici barınma merkezlerinde toplamda 10 bin kişi barınıyor. Eski jandarma karakolu ve eğitime kapatılmış yatılı bölge okulunda kalanların yanısıra bu binaların bahçelerinde de çadırlar kuruldu. Binalarda ısıtma sistemi faal olarak çalışıyor. Çadırlara ise izolasyon yapıldı, elektrik tesisatı kuruldu ve olası yangınların önüne geçmek için ısınma petekleri dağıtıldı. AFAD Suruç'ta itfaiye, sağlık merkezi ve çocuklar için eğitim merkezlerinin bulunacağı son sistem çadırlardan müteşekkil 30 bin kişi kapasiteli bir kamp kurma hazırlığında"

Kobani'den gelen sığınmacılara Suruç halkının misafirperver davrandığını ifade eden Yüksel, "Suruç halkı insanların çadırda kalabalık olarak kalmasına razı olmadı ve onlara evlerini açtı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ekipleri de sığınmacıların kaldığı evleri tek tek ziyaret ederek ihtiyaçlarını karşılıyor. Ne kamptakiler ne de evlerde kalanlar ihmal edilmiyor ve ihtiyaçlarına en kısa sürede cevap veriliyor. Tek problem insanların savaş dolayısı ile yaşadıkları travmalar. Bu konuda da insanlara psikolojik destek veriliyor" dedi.

AFAD'ın resmi verilerine göre Türkiye'nin 10 faklı ilinde bulunan 22 kampta toplam 556 bin Suriyeli kaldı ancak bunların büyük çoğunluğu zamanlar ülkelerine döndü. Şuan AFAD kaplarında 221 bin sığınmacı bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) nin resmi verilerine göre, şimdiye kadar 3 milyon 100 binden fazla Suriyeli iç savaştan kaçarak Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Mısır gibi faklı ülkelere sığındı. Suriye içinde 6 milyon 520 bin insan evlerini terk ederek güvenli gördükleri bölgelere sığındı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!