Çam fıstığı zararlısıyla mücadele çalışmaları

Giderek yayılan ve çam fıstığını tehdit eden "Batı çam tohum böceği"ne karşı Kazdağları'nda biyolojik mücadele çalışmaları başladı

Çam fıstığı zararlısıyla mücadele çalışmaları
Çam fıstığı zararlısıyla mücadele çalışmaları
GİRİŞ 02.12.2014 14:08 GÜNCELLEME 02.12.2014 14:08

Milyonlarca dolarlık zarara yol açan ve bir süredir çam fıstığını tehdit eden "Batı çam tohum böceği"ne karşı Kazdağları'nda biyolojik mücadele çalışmaları başladı.

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Sakin Vural Varlı, Edremit'te yürütülen çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, dünyanın çam fıstığı üretimde önemli rolü olan Kozak Yaylası'nda etkili olmaya başlayan ve Amerika kökenli zararlının, önemli rekolte kayıplarına yol açtığını söyledi.

Türkiye çam fıstığı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Kozak Yaylası'nda özellikle son 2 yıldır rekolte kayıplarının ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayan Varlı, yaklaşık 10 bin kişinin geçimini sağladığı çam fıstığının 1 ağacından 2 kilogram iç fıstık alınabildiğini anlattı.

Bu zararlı yüzünden ülkenin büyük bir ekonomik kayıp içinde olduğunu dile getiren Varlı, şöyle devam etti:

"2005 yılında ihracat 50 milyon dolar ve iç piyasa ticareti 15 milyon dolar iken son yıllarda düşüş yaşandı. Yaklaşık kayıp 58 milyon dolar civarında. Bu düşüşün başlıca sebebi batı çam tohum böceği (Leptoglossus Occidentalis) olarak bilinen bir istilacı böcek. Bu böcek Kuzey Amerika kökenli olup 1999'da Avrupa'da görülmüştü. 2012'de ise İzmir'de tespit edildi. Genelde iğne yapraklı ağaçları tercih eden istilacı bir böcek türü."

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin konuyla yakından ilgilendiğini ifade eden Varlı, "Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, fıstık çamında önemli zararlar veren böcek ile ilgili olarak gerekli müdahalenin yapılabilmesi amacıyla çalışmalara başlanması için talimat verdi" dedi.

Projeye yurt içi ve yurt dışında bilim dünyasının destek olduğunu bildiren Varlı, dünya genelinde bilim adamlarının biyolojik mücadele çalışmalarına başladığını söyledi.

Bu zararlıya karşı Türkiye'de bir böcek türünün bulunmadığının altını çizen Varlı, "Gönüllü çalışan Faruk Durukan ile bilim adamları Nicklas Jansson, Per Milberg ve Adam Bergner ile biyolojik mücadele için çalışmalara devam ediyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!