Bedelli askerlik şartları neler? Fiyatı ne kadar?

Bedelli askerlik çıktı, peki bedelli askerlik şartları neler? Bedelli askerlik ne zaman devreye girecek, fiyatı ne olacak ve kimler yapacak?

Bedelli askerlik şartları neler? Fiyatı ne kadar?
Bedelli askerlik şartları neler? Fiyatı ne kadar?
GİRİŞ 03.12.2014 12:46 GÜNCELLEME 03.12.2014 12:46
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Meclis grup toplantısından önce gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili sorusu üzerine ''Grup toplantımda sürprizlerim var. Dinleyin, bekleyin'' dedi. Ardından Davutoğlu, grup toplantısında yaptığı açıklamada, "Bakanlar kurulumuzda, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 28 yaşından gün almış olan, 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımızın bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödeme karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkanının getirilmesiyle, hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak, hem de buradan sağlanacak kaynak savunma sanayi fonuna aktarılacak." dedi.

Bedelli askerlikte taksit olacak mı?

Bedelli askerlikle ilgili olarak, 'şu anda taksit yapmayı düşünmüyoruz' diye açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Bedelliden 700 bin kişinin yararlanmasını bekliyoruz' dedi. 

AYLIK YÜZDE 1 FAİZLE BEDELLİ KREDİSİ

Bedelli adaylarının şansına kredi faizleri tarihteki en düşük dönemlerinden birini yaşıyor. Muhtemelen bankalar da yarından itibaren vatani görevlerini ‘bedelli’ yapacaklar için özel kredi ödeme planları hazırlayacak. Çalışırken askerliğini bedelli yapmak isteyenler için uygun faizli kredilerin çıkması muhtemel. Şu an tüketici kredisi olarak bankalar en düşük aylık faizi yüzde 1 üzerinden hesaplıyor.

Bedelli faizinin bu rakamın biraz altında olması muhtemel. 18 bin TL kredi alan bir bedelli adayı 12 aylık vade ile kredisini aylık 1.619 TL olarak geri ödeyecek. Yani 18 bin TL’yi 12 aylık taksitlerle toplamda 19.525 TL olarak geri ödeyecek. Vade daha uzarsa sözgelimi 2 yıla (24 ay) çıkarsa taksit miktarı azalacak. 24 ay vadeli 18 bin TL kredi alan bir bedelli adayı aylık 867 TL ödeyecek. Bankaların bedelli adayları için ‘dosya masrafsız’ kredi kampanyaları çıkarması da seçenekler arasında.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bedelli askerlik müjdesini vermesinin ardından gözler bankalara çevrildi.

Başbakan Davutoğlu'nun partisinin grup toplantısında "1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan yada 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olun vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin Türk Lirası demek karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar" ifadelerini kullanmasının ardından bu müjdeli haberi bekleyen yüzbinlerce aday finansman bulmaya başladı.

Finansmanın kaynaklarının başında gelen bankalar, şimdiden uygun faiz oranlarıyla "bedelli askerlikkredisi" için çalışmalar başlattı. 

AA muhabirinin bankaların internet sitelerindeki tüketici kredisi faiz oranlarından derlediği bilgiye göre yüzde 1-1,10 faiz oranıyla 18 bin TL kredi kullanacak bedellik asker adayının 6 - 12 - 18 - 24 ve 36 ay vadede ödeyeceği aylık ortalama tutarların sırasıyla; 3 bin 140  TL, bin 631 TL, bin 130 TL, 870 TL ve 632 TL olduğu görüldü.

Bedelli askerlik için askerlik şubesi yerine banka şubelerine gidecek adaylar, 18 bin TL'yi 6 aylık taksitlerle ödemek isterse toplamda 18 bin 840 TL geri ödeme yapacak. Eğer adaylar 12 aylık taksitlerle ödemeyi tercih ederse toplamda 19 bin 572 TL ve 18 ayda ödemeyi seçerse toplamda 20 bin 340 TL geri ödeme yapacak.

Adaylar vadeyi uzatırsa toplam ödeme tutarı daha da artacak. 24 aylık taksitlerle ödeme yapmayı tercih eden adaylar toplamda 20 bin 880 TL'ye ve 36 aylık taksitlerle ödemeyi tercih ederlerse bu tutar 22 bin 752 TL'ye yükseliyor.

Bedelli askerlikten yaklaşık 700 bin kişi yararlanabilecek

Bedelli askerlikten kaç kişinin yararlanabileceğine ilişkin soru üzerine Davutoğlu, hesaplamalara göre bedelli askerlik uygulamasından yaklaşık 700 bin kişinin yararlanabileceğini, net rakamın ise daha sonra paylaşılacağını ve bedelli askerlik ödemelerinde şimdilik taksit düşünülmediğini söylemişti.

"Bedelli askerlik" açıklamaları

Davutoğlu, grup toplantısında bedelli askerlik ile ilgili kararı açıkladı.

Sözleşmeli er ve erbaş konusunda alınan kararın da getirdiği kolaylıkla bedelli askerlikle ilgili önemli bir karar verdiklerini belirten Davutoğlu, "Yüksek Askeri Şura'da yaptığımız istişareler, TSK'nın ihtiyaçları da göz önüne alınarak dün Bakanlar Kurulumuzda 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan veya 31 Aralık 2014  tarihi itibarıyla 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödemek karşılığında askerlik görevini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkanı getirilmesiyle hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak hem de buradan doğacak kaynak, teknoloji yoğun savunma anlayışına geçebilmek için Savunma Sanayii Fonu'na aktarılacak. Bu imkan bütünüyle TSK'nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek, başka herhangi bir alanda kullanılmayacak. Bütün vatandaşlarımıza, bu imkandan faydalanacak gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

Davutoğlu'nun bedelli askerlikle ilgili sözleri salonda büyük alkışla karşılandı.  

Başbakan Davutoğlu, yoğun dış ve iç gündemle dolu bir haftayı tamamladıklarını belirterek,  "Önümüzde bütçe maratonu var. Bütçede de AK Parti Grubu olarak çok aktif bir çalışmayla ve bereketli bir müzakere döneminden sonra bütçe imkanlarımızın bereketle, rahmetle kullanılacağı bir yıla inşallah gireceğiz. Şimdiden bütçe çalışmaları için kolaylık diliyorum. Milletimiz için hem yeni bütçemizin hem de aldığımız kararların hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

"Taksit düşünülmüyor"

AK Parti TBMM Grup toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, bedelli askerlikten kaç kişinin yararlanabileceğinin sorulması üzerine, hesaplamalara göre bedelli askerlik uygulamasından yaklaşık 700 bin kişinin yararlanabileceğini, net rakamın ise daha sonra paylaşılacağını söyledi.

"1 Ocak 2015 itibarıyla 28 yaşına girmiş ya da 27 yaşını doldurmuş olanlar müracaat edecekler" diyen Davutoğlu, basın mensubunun ne zaman sorusuna ise "1 Ocak 2015'ten itibaren" karşılığını verdi.

Başbakan Davutoğlu, bedelli askerlik ödemelerinde şimdilik taksit düşünülmediğini de kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • ibrahim 9 yıl önce Şikayet Et
    taksit yapılmalı bu miktarda bir parayı bir çırpıda nasıl ödeyebiliriz fakir kesime hitap edilmesi için en azından taksit yapılmalı bu yıl kurak gitti havalar mahsül olmadı. olan mahsülde para etmedi lütfen taksit yapılsın
    Cevapla
  • Servet 9 yıl önce Şikayet Et
    Asker kaçaklarının çoğunun ya işini bırakıp gidemediklerinden yada maddi imkansızlıklar nedeniyle ailesinin perişan olasından korktuklarından kaçak kalmaktadırlar. Bu sistem ile halen silah altına alınamayan kaçak durumda bulunan bu insanlar ya bedel ödeyerek yada maşlarını alarak hizmetini yerine getirmeye imkanı tanıyacak, bedeli olan-olmayan yaşı tutan- tutmayanlar arasındaki eşitsizliği ortadan kaldıracak ve bu sistem ile kaçak durumdaki insanların kaçaklığı ortadan kalkmış olacak hem de asker sayısında düşüş değil artış olacağı inancındayım.
    Cevapla
  • Servet 9 yıl önce Şikayet Et
    Ya bugün bedeli olmayan ve yaşı tutmayanların tepkisini çekmemek için ne adımlar atılacak acaba merak ediyorum. O zaman bende bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Askerlik hizmet şeklinde değişikliğe gidilsin iki türlü hizmet şekli olun, 1. isteyen yaş sınırı ve koşulu olmaksızın ister 21 günlük temel eğimi şartıyla 30.000 ödeyerek bedelli yapmak istesin,2. isterse 12 aylık hizmet süresi ile askerlik hizmetini yerine getirmek üzere silah altına alınma tercihi ile ( 12 aylık hizmet için silahaltına alınacaklara bedelli yapmak isteyenlerden sağlanacak gelir ile asgari ücret ödenmesi ve sosyal güvence sağlanması şartı ile) silah altına alınma imkanı getirilsin. Devamı diğer yorumda
    Cevapla
  • Servet 9 yıl önce Şikayet Et
    Bedelin aşağıya çekilmesi bahanesi iki yıl önce askerlik hizmet süresi 15 ay dı bugün ise 12 ay denecek belki evet orası öyle ama o gün yasa çıkarken bedeli olmayan ve yaşı tutmayanların tepkisini dindirmek için bedelin son ödeme tarihinden sonra hizmet süresi 12 aya indirildi, yaş sınırını ülkenin asker sayısının düşmemesi için aşağıya çekilmek istenmiyor dense de zaten Genel Kurmay Başkanının bu konuya bu nedenle sıcak bakmamasından dolayı asker açığını kapatmak için sözleşmeli er alımlarında artış sağlayabilmek için askerlik yapma şartı ortadan kaldırılarak ikna yoluna gidiliyor. Devanı diğer yorumda
    Cevapla
  • Servet 9 yıl önce Şikayet Et
    Bedelli askerlik yasası çıkacakmış iyi hoş güzelde! Bedeli olmayan ve yaşı tutmayanlar ne yapsın. Maalesef çıkarılan bedelli yasası tamamen siyasi ve çıkarcı bir karardır. Sadece bugünkü hükümet değil bundan önceki dönemlerde de bu tür kararlar alınmıştır. Yanlış anlaşılmasın bedelli askerlik hizmetine karşı değilim ama bunun bir dengesi olmalı daha iki yıl önce 30.000 olan bedel bugün yarı yarıya düşürülüyor yaş sınırı ise birilerinin yararlanabilme yaşına çekilmeye çalışılıyor. Yazımın devamı sonraki yorumda.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?