"Vatan ve Hürriyet Şairi" Namık Kemal, mezarı başında anıldı

quot;Vatan ve Hürriyet Şairi" Namık Kemal, ölümünün 126. yılında Gelibolu ilçesine bağlı Bolayır köyündeki mezarı başında anıldı.

"Vatan ve Hürriyet Şairi" Namık Kemal, mezarı başında anıldı
"Vatan ve Hürriyet Şairi" Namık Kemal, mezarı başında anıldı
GİRİŞ 02.12.2014 15:35 GÜNCELLEME 02.12.2014 15:35

Bolayır'daki tören, Gelibolu Kaymakamı Oktay Çağatay, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Tekirdağ Üniversitesi Rektör Yrd. Doç. Dr. İhsan Soysal ile köy muhtarı Adem Can'ın buket sunması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Bolayır Şehit Nuriye Ak Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Arif Taşdelen, törendeki konuşmasında, Tanzimat döneminin vatan, millet ve hürriyet kavramlarının heyecanlı kaleminin asıl adının Mehmet Kemal olduğunu, Namık adını Sofya'da tanıştığı şair Eşref Paşa'nın verdiğini söyledi.

Türkiye'de ilk defa "vatan şairi" olarak bilinen şairin Namık Kemal olduğunu dile getiren Taşdelen, "Tanzimat dönemi Türkiyesinde bir fikir ve sanat inkılapçısı olarak tanınmış ve kendisine bir milli kahraman gözüyle bakılmıştır. Kalemini sadece bir sanat aracı olarak değil, aynı zamanda milli, sosyal mücadele aracı olarak da kullanmıştır. Namık Kemal çok sayıdaki eserleri ve kişisel mektuplarıyla Türkiye'nin Tanzimat'tan Cumhuriyet'e kadarki fikir, siyasi ve sanat inkılapları üzerinde büyük rol oynamıştır" dedi.

Daha sonra Namık Kemal'in kişiliği ve fikir hayatı ile ilgili konuşmalar yapıldı, ''Hürriyet Kasidesi'' ve şiirler okundu.

Katılımcılar daha sonra Namık Kemal ile aynı yerde kabri bulunan Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın mezarını ziyaret etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi