Gündüzlü Destek Hizmetleri başlatılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, engelli vatandaşlara yönelik Gündüzlü Destek Hizmetleri'nin başlatılacağını söyledi.

Gündüzlü Destek Hizmetleri başlatılacak
Gündüzlü Destek Hizmetleri başlatılacak
GİRİŞ 03.12.2014 00:39 GÜNCELLEME 03.12.2014 00:39

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, engelli vatandaşlara yönelik Gündüzlü Destek Hizmetleri'nin başlatılacağını belirterek, "Engelli bireylerin aile ve ev hayatlarının desteklenmesi, yatılı kurum ihtiyacının azaltılması ve bakım maliyetinin de düşürülmesi hedefleniyor. Bu engellilerle ilgili inanıyorum ki hükümetimizin en son atacağı başarılı adımlardan bir tanesi olacaktır" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret etti. 

Burada "Hayatın İçindeyim" etkinliğine katılan ve işitme engelli çocuklarla şarkı söyleyen Erdoğan, sesli betimleme film gösterisini izledi. Oyuncak, takı ve aksesuar atölyelerini gezen ve engelli çocuklarla sohbet eden Erdoğan, engelsiz yaşam evlerinden birini de ziyaret etti.

Daha sonra ziyaretini değerlendiren Erdoğan, engellilerin sosyal hayata katılımı konusunda 2005 yılında "devrim niteliğinde" bir kanun çıkarıldığını anımsatarak, bu kanunla kamuya açık tüm alanlar ile toplu taşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Erdoğan, 2012 yılında ise çıkartılan bir kanunla ve yayımlanan yönetmeliklerle erişilebilirlik standartlarının uygulanmasının izlenmesi ve denetimi için gerekli altyapının oluşturulduğunu, 19 Şubat 2014'te yürürlüğe giren bir kanun değişikliğiyle toplu taşıma araçlarının 2018 yılına kadar engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesinin zorunlu hale getirildiğini anlattı. 

Gündüzlü Destek Hizmetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, engellilere yönelik Gündüzlü Destek Hizmetleri'nin başlatılacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Burada bir konuyu özellikle bugün açıklamam gerekiyor, o da; Gündüzlü Destek Hizmetleri. Günümüzde engellilere yönelik hizmetler evde bakım, gündüzlü bakım ve yatılı bakım hizmetleri olarak sürdürülüyor. Yatılı kurumlarda yürütülen engelli bakım hizmetleri maliyetlerinin yüksekliği ve engellilerin aile ortamından uzak kalmalarına yol açması sebebiyle tercih edilmiyor. Gündüzlü Destek Hizmetlerinin yaygınlaştırılması hem engellilere gerekli hizmetin verilebilmesini sağlaması hem de onların aile ortamından kopmalarına meydan vermemesi sebebiyle önemlidir. Bu hizmetle bir yandan engelli bireylerin bir araya gelerek sosyalleşmelerine ve toplumsal dayanışma kültürünü geliştirmelerine katkı sağlanırken diğer yandan da yetenek ve becerilerini geliştirmeleri için ihtiyaç duydukları eğilimleri almaları temin ediliyor. Gündüzlü Destek Hizmetleri başlatılarak engelli bireylerin aile ve ev hayatlarının desteklenmesi, yatılı kurum ihtiyacının azaltılması ve bakım maliyetinin de düşürülmesi hedefleniyor. Bu engellilerle ilgili inanıyorum ki hükümetimizin en son atacağı başarılı adımlardan bir tanesi olacaktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı