Şavaşan şahinler uçuş yorgunu mu?

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 240 adet F-16’dan 31’inin düşmesi tartışmaları beraberinde getirdi.

Şavaşan şahinler uçuş yorgunu mu?
Şavaşan şahinler uçuş yorgunu mu?
GİRİŞ 03.12.2014 08:53 GÜNCELLEME 03.12.2014 08:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çorum’da düşen F16’nın, ABD ordusunda ‘emeklilik zamanı’ olarak değerlendirilen 8 bin saatlik uçuş süresini dolduran ‘F-16C Block 30’ olduğu ortaya çıktı. F-16’ların uçuş ömrünün 12 bin saate çıkarılması için çalışmalar sürüyor.

Amasya’nın Merzifon İlçesi’ndeki 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan havalanan F-16 savaş uçağı, bilinmeyen bir nedenle Çorum’un Mecitözü İlçesi Konaklı Köyü yakınlarında düştü. Uçağın pilotu kazadan yara almadan kurtulurken, son 25 yılda 31 ‘savaşan şahin’in düşmesi gözleri F-16 savaş uçaklarına çevirdi.

Türk Hava Kuvvetleri için 196 adet F-16C (tek pilot) ve 44 adet F-16D (çift pilot) üretildi. Her iki modelin motor ve donanım konfigürasyonlarına göre Block 30 ve 40 versiyonları bulunuyor. Önceki gün düşen F-16C tipi uçakların Block 30 versiyonları 25 yılda ortalama 8 bin saat uçuş gerçekleştirdi.

ABD’DE EMEKLİLİK ZAMANI: 8 BİN SAAT

F-16 uçaklarının bakımları iyi yapıldığı sürece 35 yıl görev yapabileceği belirtiliyor. Buna karşın ABD ordusu 8 bin saati dolduran uçaklarını emekliye ayırıyor. Mali imkânı ABD kadar gelişmemiş ülkelerse modernizasyon faaliyetiyle uçakların ömürlerini uzatma yolunu tercih ediyor. Türk Hava Kuvvetleri, bakımların zamanında ve iyi yapıldığı gerekçesiyle bu uçakların hizmete devam etmesinde sakınca görmüyor. 8 bin saat uçuş süresine ulaşan F-16C Block 30’ların uçuş ömürlerinin 12 bin saate çıkarılması yönünde çalışmalar devam ediyor.

ABD’nin envanterindeki bin 245 adet F-16’dan sadece 35’inin düşmesi, Türkiye’deyse 240 uçaktan 31’inin kırıma uğramasıyla ilgili olarak yetkililer, ‘kaza istatistiklerinin uçak sayısına göre değil, uçakların uçuş sürelerine bakılarak yapılması gerektiğini’ vurguluyor. Türk savaş uçaklarının yüksek uçuş saatlerine ulaştığı ve kaza oranının çok yüksek olmadığı savunuluyor.

DÜNYANIN EN YAYGIN İKİNCİ SAVAŞ UÇAĞI

Üretim adedi 4 bin 400’ü aşan F-16’lar, MIG-21’lerden sonra dünyanın en çok üretilen savaş uçağı olma özelliği taşıyor. Geniş kullanım alanı ve üstün manevra kabiliyetiyle bilinen F-16’lar 24 ülkede hizmet veriyor. F-16’nın yeni serilerinin ABD Hava Kuvvetleri’nde 2025 yılına kadar serviste kalması planlanıyor.Türk Hava Kuvvetleri’yse emeklilik için 2030 yılını öngörüyor

KAZALARIN BEDELİ: 10 PİLOT ŞEHİT OLDU

F-16 kazalarının en büyük nedeni olarak pilotaj hataları ve teknik arızalar gösteriliyor. Kazaların büyük bölümü de eğitim uçuşları sırasında yaşanıyor. Türkiye’de meydana gelen F-16 kazalarında toplam 10 pilot şehit olurken, 20’ye yakın pilot da yaralandı. Kaza sonrası kullanılamaz hale gelen F-16’ların Türkiye’ye ekonomik maliyeti de ağır oldu. Bir F-16’nın birim maliyetinin yaklaşık 25 milyon dolar olduğu düşünüldüğünde 31 kazanın ardından 775 milyon dolarlık bir ekonomik kayıp yaşandı.

KAYNAK: MURAT GÜRGEN / HT GAZETE
YORUMLAR 2
  • Duyarlı Vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    Metal yorgunu.
    Cevapla
  • Mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa yapamıyoruz, uçak yapamıyoruz, uzun menzilli füze yapamıyoruz, otomobil yapamıyoruz yetişen nesil de askerden kaçmak için zaten bin takla atıyor, sonuç ortada birileri coğrafyamıza gelir insanlarımızı katleder petrolü çalar zenginliklerimizi alır götürür biz ise hiç bir şey yapamıyoruz, yapamıyoruz çünkü Anadolu da bir laf vardır elin şeyi ile gerdeğe girilmez diye. Biz kendimiz milli imkanlarımızla bir şey yapmaz isek anca kendimizi kandırırız şöyle güçlüyüz böyle güçlüyüz diye, ha bir şey yapılmıyor mu elbetteki yapılıyor ama netice alana dek umarım çok geç kalmış olmayız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi