IŞİD'çiler yakalanmasa İstanbul'u kana bulayacaktı

Niğde'de 1 astsubay, 1 polis ve bir vatandaşı şehit eden saldırının faillerinin asıl planı kan dondurdu: İstanbul'a saldıracaklarmış!

IŞİD'çiler yakalanmasa İstanbul'u kana bulayacaktı
IŞİD'çiler yakalanmasa İstanbul'u kana bulayacaktı
GİRİŞ 03.12.2014 14:19 GÜNCELLEME 03.12.2014 14:24

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde, rutin yol kontrolü sırasında güvenlik güçlerine ateş açılması sonucu 1 astsubay ve 1 polisin şehit olduğu, bir vatandaşın öldüğü ve 8 kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin iddianame tamamlandı.

Niğde Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 58 sayfalık iddianamede, 20 Mart'ta jandarma astsubay Adil Kozanoğlu, polis memuru Adem Çoban ve kamyon sürücüsü Turan Yaşar'ın ölümü, 7 asker ve yolcu otobüsündeki bir kişinin yaralandığı silahlı saldırıyı gerçekleştirdikleri veya terör örgütüne yardım ettikleri gerekçesiyle 11 sanık hakkında çeşitli cezalar istendi.

İddianamede, silahlı saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani, Almanya vatandaşı Benyamin Xu ve Makedonya vatandaşı Muhammed Zakiri'nin "anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama" suçlarından 3'er kez müebbet hapis istemiyle yargılanması talep edildi.

Sanıklardan Heysem Topalca ile İsmayılov Qosqar'ın silahlı terör örgütüne üye olmak, Fuad Mövsümöv silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik suçlarından cezalandırılması istenen iddianamede, M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y'nin ise bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek suçlarından yargılanması istendi.

İddianamede ayrıca, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıların planlayıcısı olduğu iddia edilen Heysem Topalca'nın, Ulukışla'daki silahlı saldırıyı gerçekleştiren 3 terör örgütü üyesini Suriye sınırından Türkiye'ye geçiren kişi olduğu belirtildi.

Şüphelilerin eylemlerinin nitelendirilmesine ışık tutması bakımından Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'nın "IŞİD, El Kaide ve El Kaide bağlantılı Cündüş Şam isimli silahlı terör örgütlerine ilişkin raporuna" da yer verilen iddianamede, "Çendrim Ramadani, Muhamed Zakiri ve Benyamin Xu'nun, ülkemizin bağımsızlığını tehlikeye soktuğu güvenlik raporuna yansıyan silahlı terör örgütü adına cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs suçunu da işledikleri anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

İSTANBUL'DA EYLEM PLANI DEŞİFRE OLDU

Suriye'de IŞID'e bağlı kampta yaklaşık 9 -10 ay birlikte kaldıkları belirtilen sanık Çendrim Ramadani, Benyamin Xu ve Muhammed Zakiri'nin, üyesi oldukları terör örgütünün ideolojisi ve amacı doğrultusunda İstanbul'da eylem gerçekleştirmek için kamptan ayrıldıkları kaydedilen iddianamede, üç teröristin El Kaide örgütü mensubu kişilerin yardımıyla Türkiye sınırını geçtikleri ve bin 500 dolara kiraladıkları ticari taksiyle Niğde'nin Ulukışla ilçesi Çeleme deresi mevkisinde jandarma ve polis ekiplerinin rutin uygulama noktasına geldikleri aktarıldı.

İddianameye göre, olay şöyle gerçekleşti:

"Yol kontrolü sırasında taksici Kamil Özmen, aracından inerek görevli askerin yanına gittiği sırada otomobildeki 3 terörist güvenlik güçlerine ateş açtı. Bagajdan aldıkları uzun namlulu silahlarla ateş açan ve el bombası atan zanlılar, polis memuru Adem Çoban, astsubay kıdemli üstçavuş Adil Kozanoğlu ile aracı gasbedilen kamyon şoförü Yaşar Turan'ın ölümüne 7 asker ve yolcu otobüsünde bulunan 1 vatandaşın yaralanmasına neden oldu. Çatışmanın ardından yaralı olarak kaçmaya çalışan teröristlerden Çendrim Ramadani, Benyamin Xu olay yerinde öldürdükleri kamyon şoförünün aracını gasbederek Eminlik köyündeki 112 Acil Ulukışla Eminlik 3 no'lu Aile Sağlık Hizmetleri İstasyonuna geldi. Terörist oldukları bilinmeyen zanlılar, köylülerin yardımıyla sağlık ocağına götürüldü. Muhammed Zakiri ise olay yerinden yaya olarak kaçtı. Aynı gün ve akşamında gece görüşlü helikopter, jandarma ekipleri ve vatandaşların yardımı yaya olarak aranan Zakiri, Köşkönü köyü camisinde yakalandı."

Sanıkların, önümüzdeki günlerde Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış