Bulgaristan’da sanatçılardan protesto

Sanat ve kültür çevreleri, ''kaba'' davranışlarıyla tanındığını öne sürdükleri milliyetçi milletvekili Binev’in, Parlamento Kültür Komisyonu Başkanlığına atanmasını protesto etti

Bulgaristan’da sanatçılardan protesto
Bulgaristan’da sanatçılardan protesto
GİRİŞ 03.12.2014 23:01 GÜNCELLEME 03.12.2014 23:01

Başbakan Boyko Borisov’un koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren milliyetçi Vatansever Cephesi (PF) milletvekillerinden Slavi Binev’in, Parlamento Kültür Komisyonu Başkanlığına atanması tepkiyle karşılandı.

Binev'in atamasına karşı çıkan kültür çevrelerinden yüzlerce kişi, Bulgaristan’da 1989 yılında yıkılan komünizm rejimine karşı protestoların başladığı ve sembolik anlam taşıyan Kristal Parkı'nda toplandı. Tiyatro, sinema, güzel sanatlar, müzik, edebiyat ve kültür çevrelerinden göstericiler, "kaba" davranışlarıyla tanındığını öne sürdükleri Binev’in istifa etmesini talep etti.

İnternet paylaşım ağları üzerinden organize edilen gösterinin öncülüğünü yapan ülkenin en eski tiyatrosu "İvan Vazov"un Genel Müdürü Aleksandar Morfov, protesto amacıyla görevinden istifa ettiğini bildirdi. Morfov, sanat ve kültür çevrelerinin tepkisini dile getirirken, "Slavi Binev gibi görgüsüz bir kabadayıdan yüzme havuzu idarecisi bile olamaz. Bu ülkeyi terk ediyorum, diğer insanları da aynısını yapmalarını çağırıyorum" dedi.

Göstericiler Sofya’nın merkezinde yürüyüş düzenleyerek, parlamento binası önünde toplandılar. Burada bir konuşma yapan tiyatro oyuncusu Yosif Sırçaçciev, halkın kültürdeki düzeysizlik ve cehalete karşı baş kaldırdığını, toplumun bu tür atamaları kabul edecek gücü olmadığını söyledi.

Polis, gösteri sırasında parlamento çevresini trafiğe kapattı. Bir süre slogan atan göstericiler, kendilerini parlamentoda görüşmeye davet eden Slavi Binev’in yanına gitmedi. Binev’in atanmasına karşı bir sonraki protestonun Cuma günü yapılması konusunda karar alındı.

Geçmişte çeşitli davranışları ile toplumda olumsuz izlenim bırakan Slavi Binev, Avrupa Parlamentosu’nda bir dönem yaptığı milletvekilliği sırasında Bulgaristan’a karşı eleştirel bir tavır izlemişti. Binev'in üyesi olduğu Vatansever Birliği koalisyonu da Bulgaristan Ulusal Televizyonu'ndaki günlük 10 dakika süreli Türkçe haberlerin yayından kaldırılmasını talep etmişti.

Kültür Komisyonu başkanlığı için kendisinden daha uygun bir aday görmediğini belirten Binev, "Benimle birlikte yiyip içmemiş, beni tanımayan kişiler, seçimimi eleştiremezler" açıklamasında bulundu.

Siyasi kariyerine başlamadan önce, ülkenin yer altı dünyasının popüler uğrak yerlerinden olan bir gece kulübünün işletmeciliğini yapan Binev, 1993 yılında mafya tarafından kaçırılıp, bir süre rehin tutulmuştu. Binev, dönemin yer altı dünyası liderlerinden Georgi İliev ile yumruklu kavgaya girişmişti. Olaydan bir süre sonra İliev kiralık katillerce öldürülmüştü.

Milliyetçi-ırkçı çeşitli siyasi oluşumlarda siyasi kariyer yapan Binev, ırkçı Ataka Partisinden Avrupa Parlamentosu milletvekili olarak görev yapmıştı. Binev yayın politikasını beğenmediği Bulgaristan Ulusal Televizyonunun binasına zorla girerek, çalışanlarla fiziksel hesaplaşmada bulunmaya çalışmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor