Sanayide Elektrik Motorları Dönüşüm Programı Değerlendirme Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Karaosmanoğlu: - "Ülkemizin toplam net elektrik tüketiminin yüzde 35'ini sanayiciler kullanıyor. Bunu da maalesef elektrik motorlarında tüketiyoruz"

Sanayide Elektrik Motorları Dönüşüm Programı Değerlendirme Toplantısı
Sanayide Elektrik Motorları Dönüşüm Programı Değerlendirme Toplantısı
GİRİŞ 04.12.2014 13:56 GÜNCELLEME 04.12.2014 13:56

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu, verimsiz elektrik motorlarının ciddi anlamda enerji tükettiğini belirterek, "Ülkemizin toplam net elektrik tüketiminin yüzde 35'ini sanayiciler kullanıyor. Bunu da maalesef elektrik motorlarında tüketiyoruz" dedi.

Karaosmanoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğünce OSB Konferans Salonu'nda düzenlenen Sanayide Elektrik Motorları Dönüşüm Programı Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sonuç odaklı çalışmalar yapma gayretinde olduklarını söyledi.

Türkiye'nin kalkınma hamlesini sürdürülebilir kılmak için gelişmiş ülkelere kıyasla yüksek olan enerji yoğunluğunun düşürülmesi gerektiğini ifade eden Karaosmanoğlu, özellikle sanayi alanında verimlilik sağlayan tüm tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bir taraftan daha az maliyetle enerji üretirken diğer taraftan aynı enerjiyle daha fazla iş yapılması gerektiğine dikkati çeken Karaosmanoğlu, "Ancak şu anda daha fazla üreterek daha fazla tüketerek daha az iş yapıyoruz. Dolayısıyla cari açıkta en fazla giderimiz enerji sahasında oluyor. Bunu ortadan kaldırmanın yollarını bulmak zorundayız. Her ne kadar ülkemiz enerji yoğun bir ekonomiye ve büyümeyle beraber hızla artan bir enerji talebine sahip olsa da bu aynı zamanda enerji verimliliği konusunda yapılacak çok büyük işlerin olduğunu da bize göstermektedir" şeklinde konuştu.

Türkiye'de sanayide kullanılan elektriğin yüzde 70'inin elektrik motorlarında kullanıldığını dile getiren Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:

"Ülkemizin toplam net elektrik tüketiminin yüzde 35'ini sanayiciler kullanıyor. Bunu da maalesef elektrik motorlarında tüketiyoruz. Dolayısıyla sanayimizde halihazırda kullanılmakta olan düşük verimli elektrik motorlarının daha yüksek verimli olanlarıyla değiştirilmesi, enerji verimliliğinin artırılmasında ve bu alandaki potansiyelin kullanılmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Hesaplamalarımıza göre, sanayilerimizde halihazırda kullanılan 15 milyon az verimli elektrik motorunun tümünün verimli olanlarıyla değiştirilmesi ve bu sistemlerin rehabilite edilmesiyle yılda 8 milyar lira elektrik tasarrufu sağlayabileceğimiz net ve aşikardır. Bu nitelikte bir rehabilitasyon ve yenileme için gerekli yatırımın geri dönüş süresi ise ortalama 1,5-2 yıl. Bunun yanı sıra bir yılda piyasaya girecek 1,5 milyon yeni motorun daha verimli motor türlerinden olması durumunda sanayicimiz, az verimli motorlar yerine bu motorları satın alarak ödemek zorunda olacakları ek 573 milyon lirayı da 6 ay gibi kısa bir sürede telafi edebilecek. Bunlar yapılan çalışmalar neticesinde ortaya konulmuş çok net rakamlardır."

Elektrik motorlarında 2013 yılında 71 milyon dolarlık ihracat, 195 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildiğini anlatan Karaosmanoğlu, bu motorların yüksek verimli türleri için yerli üretim kapasitesini artırmaya yönelik destek ve teşvikler konusunda sanayicileri bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Karaosmanoğlu, etkin bir motor dönüşüm politikası geliştirilmesi ve bunun ulusal boyutta yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü de enerji verimliliğinde örnek sanayi bölgesi haline geldiklerini söyledi.

En ucuz enerjinin tasarruf edilen enerji olduğu anlayışıyla hareket ederek yıllar önce bölgedeki hatların tamamını yer altına aldıklarını belirten Hasyüncü, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde kayıp kaçağımızı yüzde 4'lerden 0,4'lere indirdik" dedi.

Bölgedeki firmalarla enerji verimiliği konusunu ele aldıklarını dile getiren Hasyüncü, "Yaklaşık 30 milyon lira harcamak suretiyle yılda 15 milyon lira gibi verimlilik sağlanacağını gördük" diye konuştu.

Bölge olarak güneş enerjisine de yatırım yaptıklarını ifade eden Hasyüncü, şunları söyledi:

"Çatıya kurulan güneş panellerinin 1 megavatın yaklaşık maliyeti 1 milyon 200 bin dolar. Yıllık getirisi 220 bin dolar. 5,5-6 yıl gibi sürede kendini amorti ettiğini gördük. Bölge olarak da 18 megavatlık santral kuruyoruz. Sahayı düzledik, panellerimiz geldi, önümüzdeki aydan itibaren de montaja başlayacağız."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…