AK Parti Fethiye kongresine "usulsüzlük" itirazı

Kongrenin iptali için bir partilinin İlçe Seçim Kuruluna yaptığı itiraz kabul edildi

AK Parti Fethiye kongresine "usulsüzlük" itirazı
AK Parti Fethiye kongresine "usulsüzlük" itirazı
GİRİŞ 04.12.2014 14:10 GÜNCELLEME 04.12.2014 14:10

AK Parti Fethiye 5. Olağan İlçe Kongresi'nde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla kongrenin iptal edilmesi için İlçe Seçim Kuruluna yapılan itiraz kabul edildi.

Fethiye'de 29 Kasım'da Kadir Sarıhan'ın tek listeyle aday olduğu kongrede usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla bir partili, İlçe Seçim Kuruluna itirazda bulundu.

Kongrenin iptali için yapılan itiraza gerekçe, kullanılan oy pusulasında AK Parti amblemi kullanılmasının ilgili mevzuata aykırılık oluşturduğu, parti tüzüğüne göre yönetim kurulu aday listelerinin soyadı sıralamasına uygun olması ve alfabetik sırayı takip etme zorunluluğu bulunması ancak buna uyulmaması gösterildi.

İtiraz dilekçesinde, söz konusu kongrede yönetim kurulu üyesi adayı olarak yazılan bazı kişilerin parti üyesi olmadıkları, ilçe başkan adayı olan kişinin bilinen adının Abdülkadir Sarıhan olduğu, aday listesinde yer alan Kadir Sarıhan ismindeki kişinin partide yer almadığı ifade edildi.

İlçe Seçim Kurulu, itiraza yönelik değerlendirmenin ardından kongrenin iptaline karar verdi. Bunun üzerine İlçe Başkanı Kadir Sarıhan, İlçe Seçim Kurulunun aldığı karara İl Seçim Kurulunda itiraz etti.

İl Seçim Kurulundan çıkan kararda şu ifadelere yer verildi:

"Seçime tek listeyle girildiğinden alfabetik sıraya uyulmaması bir eksiklik sayılamaz. Diğer yandan, 'Abdülkadir' isimli partilinin ismini Kadir olarak mahkeme kararıyla düzeltildiği sabit olduğundan düzeltme imkanı olan bu husus da iptal gerekçesi olamaz. Buna rağmen 2820 sayılı Siyasi Partililer Kanunu'nun 21. maddesine göre karar kesin olduğundan itiraz bu nedenle kabul edilmemiştir."

İl Seçim Kurulu dosyayı, karar yetkisinin kendilerinde olmaması nedeniyle Yüksek Seçim Kuruluna gönderdi.

"Konuyla hukukçular ilgileniyor"

AK Parti İlçe Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Kadir Sarıhan, 29 Kasım'da gerçekleştirdikleri kongrede hiçbir hata olmadığını savundu. 1 Aralık'ta İlçe Seçim Kurulundan gelen tebliğ ile kongrenin iptal edildiğini belirten Sarıhan, iptal kararını içeren dosyanın Yüksek Seçim Kuruluna gönderildiğini, teşkilatlardan sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ve genel merkez hukukçularının konuyla ilgilendiğini anlattı.

Kongrede eksiklik ve hata olmadığını ifade eden Sarıhan, "Eksikliği olmayan bu kongrenin emeğe saygı doğrultusunda usulüne ve kuralına uygun yapılmasından dolayı bize olumlu olarak döneceğini düşünüyoruz" dedi.

İsminin mahkeme kararıyla ağustos ayında değiştiğini bildiren Sarıhan, İlçe Seçim Kuruluna başvuran kişinin AK Parti oy pusulası üzerindeki amblemden rahatsız olup, bunu şikayet konusu haline getirmesini de "manidar" bulduklarını söyledi.

Kongrenin tekrar yapılıp yapılmayacağı, Yüksek Seçim Kurulundan gelecek kararla belli olacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan öncülük etti! Türk siyasetinde yeni bir sayfa açıldı
Barbados, Filistin'i devlet olarak tanıdı