Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 94. yıl dönümü

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 94. yıl dönümü kutlandı

Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 94. yıl dönümü
Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 94. yıl dönümü
GİRİŞ 05.12.2014 13:40 GÜNCELLEME 05.12.2014 13:40

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Bilecik'e gelişinin 94. yıl dönümü kutlandı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma görevlisi Ali Okumuş, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Milli Mücadelede Bilecik ve Çevresi" konulu konferansta, milli mücadelede Bilecik'in sınırlarının bugünkü sınırlarıyla aynı olmadığını, Bursa'ya bağlı Ertuğrul sancağının merkez kazası olduğunu söyledi.

Bilecik coğrafyasının geçmişten bugüne önemli bir geçiş noktasında bulunmasından dolayı ve bu özelliğine Abdülhamid döneminde yapılan demiryolunun da Bilecik'in önemini daha da artırdığını anlatan Okumuş, şöyle konuştu:

"Milli mücadelede döneminde de Bilecik geçiş noktası oluşturması nedeniyle son derece önemli bir konumdaydı. Bu özelliğini milli mücadelede muhafaza eden Bilecik bugün de aynı tedbirini devam ettirmektedir. İzmir'e Yunan adımını atar atmaz, Bilecik Müftüsü Mehmet Nuri Efendi başkanlığında Bilecik Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur. Bilecik'te kurulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kısa süre içerisinde Bilecik'in ücra köylerine kadar faaliyetlerini sürdürmüştür. Böylelikle Bilecik'te milli mücadelenin kıvılcımı tutuşmuş oldu. Kuva-yı Milliye'nin de ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında Mehmet Nuri Efendi'nin gayretleri olmuştur. İstanbul hükümeti Ankara hükümetiyle ikiliği ortadan kaldırmak için Mustafa Kemal Paşa'dan, Ahmet İzzet Paşa görüşme talebinde bulunmuştur. Bu görüşme 5 Aralık 1920 yılında Bilecik'te gerçekleşmiştir."

Bilecik'teki görüşmelerin olumsuz neticelendiğini anlatan Okumuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Olumsuz neticelenen görüşmeden sonra Yunan ilerlemeye devam etmiştir. Yunan askerleri Bilecik'e kadar gelmiş ve işgal edilmiştir. Bilecik Yunanlılar tarafından 3 defa istila ve işgal edilmiştir. Bunun neticesinde bin 956 ev ve 331 dükkan ile hanlar, konaklar, fabrikalar ve hükümet konağı yakıldı ve yıkıldı. Bilecik mevcut bulunduğu yerden yukarı kısımlara taşınmıştır. Şehir ekonomisi bozuldu. Nüfus üçte iki azaldı."

Tören, öğrencilerin şiirler okuması ve 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı bando takımının Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirmesiyle sona erdi.

Programa Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutan Vekili Alpay Alper Sır, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, Vali Yardımcıları, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı