Bafa Gölü'nü Kurtarma Çalıştayı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, "Tarım da turizm de hepsi olmalı ama kuralına uygun olmalı. Çözümleri uygulamamız lazım. Gölde mekanik ve biyolojik temizlik gerekiyor. Gölü besleyen Büyük Menderes Nehri'ndeki ağır metaller nedeniyle buradaki insanlar da tehlike altında" dedi.

Bafa Gölü'nü Kurtarma Çalıştayı
Bafa Gölü'nü Kurtarma Çalıştayı
GİRİŞ 05.12.2014 14:55 GÜNCELLEME 05.12.2014 14:55

Bafa Gölü'nü Kurtarma ve Yaşatma Platformunca düzenlenen "Bafa Gölü'nü Kurtarma Çalıştayı", Milas Ticaret ve Sanayi Odasında yapıldı.

SDÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, yaptığı konuşmada, Bafa Gölü'nde son 15 yıldır kirliliğin arttığına dikkati çekti. Gölün çevresinde çok sayıda kaçak ve yasal kuyu olduğunu anlatan Kesici, bu kuyuların gölü besleyen kaynaklardan su çektiğinin altını çizdi.

Kesici, gölde balık popülasyonunun artması için bırakılan türlerin etçil türler olması nedeniyle baskın olduğunu, bu nedenle göldeki balık sayısında azalma yaşandığını bildirdi.

Bafa Gölü'nün kirliliğinde sorumlu aramak yerine çözüm önerilerinin tartışılması gerektiğini belirten Kesici, şöyle konuştu:

"Burada biz suçlu aramıyoruz. Tarım da turizm de hepsi olmalı ama kuralına uygun olmalı. Çözümleri uygulamamız lazım. Gölde mekanik ve biyolojik temizlik gerekiyor. Gölü besleyen Büyük Menderes Nehri'ndeki ağır metaller nedeniyle buradaki insanlar da tehlike altında. Bafa Gölü çevresinde yaşayan insanların ağır metallere maruz kalması nedeniyle sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekiyor. Belki şimdi hasta değiller ama mutlaka ileride torunlarında hastalıklar görülecek. Burada gölden su içen hayvanların karantinaya alınması gerekiyor."

"Gölü Büyük Menderes kirletiyor"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şubesi'nde görevli orman mühendisi Egemen İşcan da Bafa Gölü'ndeki kirliliğin Büyük Menderes Nehrinden kaynaklandığını vurguladı.

Nehre arıtma yapılmadan atık bırakılması nedeniyle kirlilik gözlemlendiğini savunan İşcan, "Büyük Menderes bize Bafa Gölü'nü armağan etti ama yavaşça elimizden almakta. Biz, gelen ihbarlar doğrultusunda burada tespit ettiğimiz olumsuzluklara cezalar uyguluyoruz. Ancak Bafa Gölü'nü kurtarmak için el birliğiyle çalışmamız lazım" dedi.

"Bafa'nın balıkları ihraç ediliyordu"

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, geçmişte Bafa Gölü'nden tutulan balıkların tırlarla Avrupa'ya ihraç edildiğini söyledi.

Bölgede 1990'lı yıllara kadar yoğun olarak turizm hareketliliği de gözlemdiğinin altını çizen Sürücü, şöyle konuştu:

"Bafa Gölü çevresinde çok önemli turizm alanları var. 1984 yılında keşfedilen ve 8 bin yılla tarihlenen kaya resimlerinde dünyada benzersiz biçimde aile sevgisi, birlik, beraberlik, anne ve çocuğun birlikte vakit geçirmesi tasvir ediliyor. Bu, dünyada bir ilk. Ancak, buralar da maden işletmeleri tarafından tahrip ediliyor. Bu bölge Türkiye'de en güzel ekoturizm yapılacak alanlardan biri."

CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Bafa Gölü'nü kurtarmak için hazırlanan çalıştayın önemli olduğunu kaydetti. MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da yaşanan kirlilikle ilgili TBMM'de soru önergesi verdiklerini, her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem