Bergama'da "siyanürlü atık" iddiası

Bergama Belediyesi: "Gerek işletme içindeki gerekse dere yatağındaki numunelerde arsenik, siyanür, alüminyum, civa, demir, kurşun, mangan gibi maddelere rastlanmıştır"

Bergama'da "siyanürlü atık" iddiası
Bergama'da "siyanürlü atık" iddiası
GİRİŞ 05.12.2014 22:42 GÜNCELLEME 05.12.2014 22:42

Bergama Belediyesi, Ovacık Altın Madeni'nde ve işletme bitişiğinde ıslah edilmiş dere yatağından alınan numunelerde, arsenik, siyanür, alüminyum, civa, demir, kurşun, mangan gibi maddelere rastlandığını bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamada, işletme içindeki kimyasal arıtma tesisi çıkışından atık depolama alanına giden ve kırıldığı için devre dışı bırakılan boru civarı ile işletme bitişiğinde ıslah edilen dere yatağından iki çamur numunesinin Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Ölçüm Laboratuvarına gönderildiği belirtildi.

Analiz sonuçlarının dün belediyeye ulaştığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tarafımızdan alınan gerek işletme içindeki gerekse dere yatağındaki numunelerde arsenik, siyanür, alüminyum, civa, demir, kurşun, mangan gibi maddelere rastlanmıştır. Laboratuvar analizlerinde söz konusu maddelerin ölçülen değerlerine yer verilmiş ancak sınır değerler olup olmadıkları ya da gerek mevzuat açısından gerekse çevre ve insan sağlığı açısından risk değerlerinde olup olmadığı yolunda herhangi bir değerlendirmeye ya da yoruma yer verilmemiştir. Bu nedenle belediyemiz tarafından DEÜ Çevre Mühendisliği bölümünden alınan analiz sonuçları değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmiştir. Ayrıca İZSU ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince alınan numuneler üzerine bir sonuç ya da değerlendirme belediyemize henüz ulaşmış değildir. Yaşanan son gelişmeler ve temiz bir çevre ya da doğal dere ortamı içinde bulunması normal olmayan bir takım maddelerin ve kimyasalların işletme çevresinde tespiti kaygılarımızı arttırmaktadır."

Bu madenin çevre ve sağlık yönünden taşıdığı riskler açısından ayırt edici özelliğinin "altın elde edilirken siyanür linç yönteminin kullanılması ve ortaya çıkan atıkların bölgede inşa edilen bir atık barajında biriktiriliyor olması" olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi:

"Tesiste yapılan işlem bir kimyasal işlemdir. Yörede kurulan tesisin maden olmanın yanında kimyasal bir endüstriyel tesis olmak gibi özelliği de vardır. Bu tür işletmelerde, bir diğer önemli nokta tesisin sadece normal işletme sırasında çevresel riskler yaratmakla kalmaması, özellikle atık havuzuyla ilgili kaza riskleri de taşımasıdır. Son olay da göstermiştir ki yöre halkı ve doğal çevre büyük bir risk altındadır."

Bergama Ovacık Altın Madeni İşletmesinde, madenin ikinci atık barajına siyanürlü çamur taşıyan borunun patladığı, kaza sonucu tonlarca siyanürlü bileşikler ve metaller içeren atığın dereye karışarak çevre ile halk sağlığını tehdit ettiği iddia edilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı