İspanya kraliyet ailesi hakkındaki yolsuzluk iddiaları

"Noos olayı" olarak adlandırılan yolsuzluk iddialarıyla ilgili hazırlanan iddianamede, Palma Dükü Urdangarin için 19 yıl 6 ay hapis ve 3,5 milyon avro, Kral 6. Felipe'nin ablası Prenses Cristina için de 587 bin avro para cezası talep edildi

İspanya kraliyet ailesi hakkındaki yolsuzluk iddiaları
İspanya kraliyet ailesi hakkındaki yolsuzluk iddiaları
GİRİŞ 09.12.2014 13:31 GÜNCELLEME 09.12.2014 13:31

İspanya'da ilk defa kraliyet ailesi üyelerini sanık sandalyesine oturtacak yolsuzlukla ilgili soruşturmada iddianame tamamlandı.

Yaklaşık 4 yıl süren soruşturma sonrasında 576 sayfalık iddianame hazırlayan yolsuzlukla mücadele savcısı Pedro Horrach, kraliyet ailesinden şimdiki Kral 6. Felipe'nin ortanca ablası Prenses Cristina ile evli olan Palma Dükü İnaki Urdangarin için 19 yıl 6 ay hapis ve 3,5 milyon avro para cezası, Prenses Cristina için de 587 bin avro para cezası istedi.

Savcı, Palma Dükü Urdangarin'i "para aklama, mali yolsuzluk, ticari ve kamu evraklarında sahtecilik, vergi kaçırma ve kamu fonlarını kötü kullanmakla" suçlarken, Prenses Cristina'yı da "eşi Urdangarin ile birlikte ortağı olduğu Aizoon şirketi aracılığıyla haksız mali kazanç sağlanmasında sivil sorumluluğu olduğu" suçlamasını yöneltti.

Yargıç Jose Castro'ya sunulan iddianamede savcılık, Noos Ensititüsü'nün eski patronları Palma Dükü Urdangarin, eski ortağı Diego Torres, enstitünün muhasebecisi Marco Antonio Tejeiro ve Diego Torres'in ikinci eşi Ana Maria Tejeiro başta olmak üzere toplam 14 kişi hakkında ceza talep etti.

Sanıklar arasında öne çıkan diğer bir isim Balear Adaları'nın eski özerk yönetim başkanı Jaume Matas olurken, kamu fonlarını kötüye kullanmak, evraklarda sahtecilik ve görevini kötüye kullanmakla suçlanan Matas hakkında toplam 11 yıl hapis istendi.

İspanya'da "Noos Olayı" olarak adlandırılan yolsuzluk soruşturmasında Noos Enstitüsü'nün eski yöneticileri Urdangarin ve Torres'in 2003-2007 yılları arasında turizm, spor ve kültür alanlarında Balear Adaları özerk yönetimini teşvik eden bazı etkinlikler için kamu bütçesini kötü ve çıkar amaçlı kullandıkları iddia ediliyor. Soruşturmaya adı dahil olduktan sonra gerek Palma Dükü Urdangarin gerekse Prenses Cristina, kraliyet ailesinin tüm resmi faaliyetlerinden uzaklaştırılırken, son 2 yıldır İsviçre'nin Cenevre kentinde yaşıyorlar.

Bu arada suçlamaları yapan taraflardan biri olan İspanya'daki "Temiz Eller" derneği, yargıç Castro'dan, Prenses Cristina'yı da hapis cezası ile sanık koltuğuna oturtmasını istedi. "Temiz Eller", kraliyet ailesinin asil üyesi olan Prenses Cristina'nın Maliye'yi dolandırmak suçundan 8 yıl hapis cezasıyla yargılanması gerektiğini savundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler