Mavi Marmara'ya saldırı davası

Duruşmada mağdur sıfatıyla ifade veren Kevin Nash: - "Askerlerin üzerinden iki tane liste çıktı. Biri gemiyi tarif ediyordu, diğeri ise ölüm listesiydi"

Mavi Marmara'ya saldırı davası
Mavi Marmara'ya saldırı davası
GİRİŞ 09.12.2014 17:20 GÜNCELLEME 09.12.2014 17:20

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de aralarında olduğu 4 sanığın yargılandığı davada mağdur sıfatıyla ifade veren Kevin Nash, ''Askerlerin üzerinden iki tane liste çıktı. Biri gemiyi tarif ediyordu, diğeri ise ölüm listesiydi'' dedi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, öğleden sonra da mağdur ve müştekilerin ifadeleri alındı.

İfadesine devam eden avukat Gülden Sönmez, saldırının başlangıcında gerçek mermiler ve plastik mermilerle ateş edildiğini söyledi.

Askerlerden birinin cebinden bir liste çıktığını kaydeden Sönmez, "Bu listede Bülent Yıldırım, Ahmet Emin Dağ ve Salah gibi isimler vardı. Bülent Yıldırım ve Raid Salah'ın öldürülmesi için uğraştılar. Saldırıda şehit olan Cengiz Akyüz'ü bize göstererek, 'Bu, Bülent Yıldırım mı?' diye sordular. Cengiz Akyüz iki ölümcül kurşunla vuruldu" dedi.

Gülden Sönmez, gemideki doktorların, yaralılara müdahale sırasında askerler tarafından engellenmeye çalışıldığını ifade etti.

Çadırda sorguları devam ederken tercümanların Türkiye'den geldiklerini söylediklerini ve bunu ifade ederken hiçbir tereddüt duymadıklarını aktaran Sönmez, "Cezaevinde bir tanesiyle tartıştım. 'Biz de Türkiye'den geliyoruz, sana kucak açmış bir ülkenin müntesiplerine neden böyle davranıyorsun?' demem üzerine bana, 'Siz benim için böyle bir değer ifade etmiyorsunuz' dedi. Elçilikten birini defalarca istedik. İlk etapta yabancı ülkelerin elçileri geldi. İkinci günün sonunda Türk Elçiliğinden biri geldi" ifadelerini kullandı.

Duruşmada mağdur sıfatıyla ifade veren Kanadalı Kevin Nash de İsrail askerleri ile yaşanan arbede sırasında bir askerin üzerinden listeler çıktığını dile getirerek, "Askerlerin üzerinden iki tane liste çıktı. Biri gemiyi tarif ediyordu, diğeri ise ölüm listesiydi" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, ifadelerin tamamlanmasının ardından mağdur ve müşteki avukatlarının taleplerini alarak, duruşmaya ara verdi.

Ara karar

Aradan sonra taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların üzerlerine atılı suç nedeniyle önceki duruşmada verilen yokluklarındaki tutuklama kararı sebeplerinde herhangi bir gelişme ve değişme olmadığından bu hallerinin devamını kararlaştırdı.

Heyet, sanıklar hakkında gıyabi tutuklama kararı verilerek kırmızı bülten kararı çıkarıldığı ve gereği için ilgili kurumlara gönderildiğinden sonucunun beklenilmesine hükmetti.

Olayın meydana geliş şekli ve birbirini doğrulayan mağdur beyanları karşısında isimleri verilen Rafael Sadi ve Muhammed Bin Taci'nin tanık ve mağdur sıfatıyla dinlenilmeleri talebinin, dosya kapsamı gözetildiğinde esasa dair etki yaratmayacağından reddine karar verildi.

Mahkeme heyeti, Dışişleri Bakanlığı'na müzekkere yazılarak, olay tarihinde mağdurların İsrailli yetkililerce karaya çıkarıldıkları andan itibaren bulundukları hal üzerine her ne şekilde olursa olsun mağdurlar ile temasa geçen, bulundukları yere giden görevlilerin isimlerinin bildirilmesinin istenmesini kararlaştırarak, duruşmayı 11 Mart 2015'e erteledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri
Erdoğan'la Şimşek arasında geçen konuşma ortaya çıktı! Ülke için seçim feda edildi