"Çalışan kadınlar da şiddete maruz kalıyor"

Sabancı Üniversitesi'nce Hollanda Hükümeti Marta Fonu ve UNFPA'nın desteğiyle hazırlanan "Yakın İlişkide Şiddetin Beyaz Yakalı Kadın Çalışanlara ve İşletmeye Etkisi" başlıklı araştırma raporu açıklandı

"Çalışan kadınlar da şiddete maruz kalıyor"
"Çalışan kadınlar da şiddete maruz kalıyor"
GİRİŞ 09.12.2014 18:36 GÜNCELLEME 09.12.2014 18:36

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, Türkiye'de her yıl 10 bin beyaz yakalı çalışan kadının eşleri ya da yakın ilişki kurdukları erkeklerin fiziksel, psikolojik ya da ekonomik şiddetine maruz kaldıklarını bildirdi.

Sabancı Üniversitesi'nce Hollanda Hükümeti Marta Fonu ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) desteğiyle hayata geçirilen "İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı" projesi kapsamında hazırlanan "Yakın İlişkide Şiddetin Beyaz Yakalı Kadın Çalışanlara ve İşletmeye Etkisi Araştırma Raporu", Sabancı Center Hacı Ömer Sabancı Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda açıklandı.

Ararat, yaptığı konuşmada, İstanbul'da 19 gönüllü şirkette çalışan bin 700 kişi üzerinde yaptıkları araştırma çalışmasının sonuçlarını aktardı.

Araştırma sonucunda, çoğunluğu üniversite mezunu beyaz yakalı kadın çalışanların yüzde 75'inin en az bir kez şiddetin bir türüne maruz kaldığını ifade eden Ararat, bu kadınların yüzde 40'ının psikolojik ve duygusal, yüzde 35'inin sosyal, yüzde 17'sinin ekonomik, yüzde 8'inin de fiziksel şiddete maruz kaldığını belirlediklerini söyledi.

Melsa Ararat, bu örneklemden yola çıkarak Türkiye geneli için de sonuçlara vardıklarını belirterek, "Türkiye'de her yıl yönetim sorumluluğunda olan kaç kadın bir şiddet türüyle karşı karşıya kalıyor" sorusuna cevap aradıklarını anlattı. Ararat, "Her yıl yönetim sorumluluğunda olan 10 bin kadın bir tür şiddetle karşı karşıya kalıyor" dedi.

Psikolojik, fiziksel ya da sosyal şiddet gören kadınların büyük bölümünün gördükleri şiddetin farkında olmadıklarını, şiddeti kadın olmanın sonucu gibi algıladıklarını vurgulayan Ararat, kadınların şiddet gördüğünü açıklamaktan da zorlandıklarını ifade etti.

Ararat, kadınların şiddet görmelerine karşın ilişkilerine devam etmelerinin nedenini "ekonomik gerekçeler" olarak sunduklarını dile getirdi.

Üniversite mezunu erkeklerin yüzde 37,5'inin, eşleri ya da yakın ilişkide bulundukları kadınlara bir şekilde şiddet uyguladıklarını kabul ettiğini belirten Ararat, lise mezunu erkeklerde ise bu rakamın yüzde 24,5'e düştüğünü kaydetti.

Evde şiddete maruz kalan kadınların iş yaşamlarının da olumsuz etkilendiğine dikkati çeken Ararat, çalışanların yüzde 70'inin işte yaşadıkları stres nedeniyle ailesine karşı görevlerini yerine getirmekte zorlandıklarını aktardı.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, iş yerlerinin, ahlaki sorumluluk olarak da şiddete maruz kalan çalışan kadınlara destek vermeleri gerektiğini, bunun örneklerinin de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

"Dünyada büyük bir problem"

Projeye destek veren Hollanda adına Başkonsolos Robert Schuddeboom ise kadına yönelik şiddetin dünyada büyük bir problem olduğunu vurguladı.

Kadınların haklarını aramadıkları, şiddet faillerinin cezalandırılmadığı bir dünyanın hoş görülemeyeceğini aktaran Schuddeboom, projenin bu konudaki farkındalığı artırmasını umduklarını dile getirdi.

Doğu ve Güneydoğu'da kadın hakları konusunda faaliyet gösteren KAMER Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç ise kadına yönelik şiddetin merhamet ve dini duygular ön plana çıkarılarak çözülebileceğine inanmadığını, kadına yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunun vurgulanması gerektiğini anlattı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'