KİK Liderler Zirvesi

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, KİK'in "Körfez Birliği"ne dönüştürülmesi için çalışacak komite kurulması çağrısında bulundu

KİK Liderler Zirvesi
KİK Liderler Zirvesi
GİRİŞ 09.12.2014 22:03 GÜNCELLEME 09.12.2014 22:03

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Cabir el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) "Körfez Birliği"ne dönüştürülmesi çağrısı yaptı.

Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen 35. KİK Liderler Zirvesi, ev sahibi ve Dönem Başkanı Katar Emiri'nin konuşmasının ardından Sabah'ın konuşmasıyla devam etti.

Kuveyt Emiri, "Farklılıkların üstesinden gelinmesini kolaylaştıracak ve Körfez ülkelerini ortak tarihte buluşturabilecek 'Körfez Birliği' konusunu tüm yönleriyle araştıracak üst komite kurulması" önerisini sundu.

Kuveyt Emiri, KİK üyesi üç ülke Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) mart ayında Doha büyükelçiliklerini geri çekmesiyle başlayan ve Kuveyt'in arabuculuğuyla geçen ay sonlandığı açıklanan "büyükelçi krizi"ne değindi.

Körfez içindeki görüş ayrılıklarının "normal ve gerekli" olduğuna işaret eden Kuveyt Emiri, "Geçen yıl Kuveyt'te gerçekleştirdiğimiz zirvenin ardından bu sene Katar'da bir araya geldik. Geçen seneyi üzerinde çok çalıştığımız ve emek harcadığımız Körfez yürüyüşünün zarar göreceğinden korkarak geçirdik. Bölgesel ve uluslararası gelişmelerin sonucunda Körfez varlığının kazanımlarını ve çalışmalarımızın karşılığını aldık. Görüş ayrılıkları, karşıtlığın normal olduğuna inanıyoruz. Anlaşmazlık ve yabancılaşmaya dönüşmemelidir. Şu güne kadarki kazanımlarımızın korunmasındaki kabiliyetimizi azaltacaktır" dedi.

Kuveyt Emiri, KİK'in, "görüş ayrılıklarını" aşacak Avrupa Birliği benzeri bir sürece girmek için çalışmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Söz konusu zirve KİK bünyesinde yaşanan "büyükelçi krizinin" aşıldığının açıklanmasının ardından krize taraf Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE'nin, krizdeki diğer aktörün başkenti Doha'da buluşması yönüyle önem arz ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...