KİK Liderler Zirvesi

KİK Ortak Deniz Gücü'nün kurulmasının kararlaştırıldığı zirvede, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin yol haritasına verilen destek yinelendi

KİK Liderler Zirvesi
KİK Liderler Zirvesi
GİRİŞ 09.12.2014 23:05 GÜNCELLEME 09.12.2014 23:05

Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Liderler Zirvesi sonuç bildirisinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yol haritasına destek verilmesi, Libya'da uzlaşının sağlanması, Yemen'de diyalog ortamının oluşturulması ve "Körfez Birliği" kurulması için gereken çalışmalara yer verildi.

Zirvenin ardından yayımlanan bildiride, "KİK liderleri, halk ve hükümet olarak Mısır'ın hakkı olan istikrarı ve refahı elde etmesi için Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin yol haritasındaki programı desteklediğini yinelemiştir" denildi.

KİK'in "Körfez Birliğine" dönüşmesi için istişare ve çalışmaların sürmesi gerektiği belirtilen bildiride, ortak askeri güç oluşturulmasının hızlandırılması ve daha önceki toplantılarda belirtilen "Birlik 81" isimli KİK Ortak Deniz Gücü'nün kurulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Kuveyt'te kasım ayında içişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen toplantıda kararlaştırılan merkezi Abu Dabi'de olacak KİK Ortak Emniyet Gücü'nün (KİKPOL) oluşturulmasının liderler düzeyinde onaylandığı kaydedilen bildiride, KİK ülkelerinin bölgedeki "aşırı gruplara finans kaynağı sağladığı" yönündeki iddialara karşılık, "Kaynağı, nedeni, çağrısı, finansmanı ne olursa olsun aşırılık ve terörün tüm formları karşısında KİK ülkeleri sabit duruşlarını ve bu grupların finansmanlarının kurutulmasını yineler" ifadesine yer verildi.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye istikrarı sağlaması için verilen desteğin vurgulandığı bildiride, "Husi milislerinin işgal ettiği tüm topraklardan çekilmesi, devlet kurumları ve askeri birliklerin yönetime devredilmesi" çağrısı yapıldı.

İsrail saldırıları kınandı

KİK liderleri ayrıca İsrail "işgal güçlerinin" ve yerleşimcilerin, başta Mescid-i Aksa olmak üzerine Filistin halkının kutsal mekanlarına yaptığı saldırıları kınadı.

Suriye krizine de değinilen bildiride, Esed rejiminin "saçtığı yıkım ve ölüm" sonucunda giderek kötüleşen insanlık dramı karşısında üzüntülerini aktaran KİK liderleri, "Cenevre 1 bildirisine bağlı kalınarak siyasi çözüm getirilmesinin" altını çizdi.

Libya'da milislerin ülkeyi kontrol etmesinin kınandığı bildiride, şiddetin bir an önce durması ve ulusal uzlaşının tesis edilmesi çağrısında bulunuldu.

Bildiride son olarak, İran ile iyi komşuluk ilişkileri ve işbirliğine değinildi, İran'ın KİK ülkelerinin "içişlerine karışmaması, güç kullanmaması veya tehdide başvurmaması" gerektiği vurgulandı.

KİK bünyesinde yaşanan "büyükelçi krizinin" aşıldığının açıklanmasının ardından krize taraf Suudi Arabistan, Bahreyn ve BAE'nin, krizdeki diğer aktörün başkenti Doha'da buluşması yönüyle bugün tamamlanan zirve önem arz ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar