Kolombiya'daki barış görüşmeleri

BM, ülkedeki çatışmaların 310 bin kişiyi yerinde ettiğini açıkladı

Kolombiya'daki barış görüşmeleri
Kolombiya'daki barış görüşmeleri
GİRİŞ 09.12.2014 23:38 GÜNCELLEME 09.12.2014 23:38

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Kolombiya hükümetiyle Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında iki yıldır devam eden barış görüşmeleri sırasında ülkedeki çatışma nedeniyle 310 bin kişinin mağdur olduğunu açıkladı.

OCHA tarafından hazırlanan raporda, barış görüşmelerinin başladığı Kasım 2012'den Haziran 2014'e kadar tahmini 305 bin 624 kişinin yerinden edildiğini ve yaklaşık 5 bin kişinin patlama, gasp ve başka nedenlerden dolayı mağdur olduğu belirtildi.

Raporda, iki silahlı grubun, FARC ve Ulusal Özgürlük Ordusu'nun (ELN) ülkedeki yerinden edilmelerin asıl sorumlusu olduğu ifade edilirken, yerinden edilmelerin yüzde 48''inden silahlı örgütlerin, yüzde 19'undan yeni oluşan suç çetelerinin kısmında sorumlu olduğu belirtildi.

Raporun basılmasının, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos üzerindeki ateşkes baskısını artırması bekleniyor. Santos, 2015'te barış anlaşması imzalanmasına olumlu bakarken, gerillaların askeri ateşkeslerden faydalanmada uzman olduğunu söyleyerek ateşkese karşı çıkıyor.

Barış görüşmelerine bir generalin geçen ay FARC tarafından kaçırılması üzerine geçici olarak ara verilmişti. Görüşmeler 10 Aralık Çarşamba yeniden başlayacak.

Tarım reformu, siyasi katılım ve uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili anlaşmaya varılan barış görüşmelerinde şu an çatışmaların mağdurları meselesi müzakere ediliyor.

Kolombiya hükümetiyle FARC arasındaki barış süreci, Kasım 2012'den bu yana zaman zaman kesintiye uğrasa da sürüyor. Barış görüşmeleriyle 220 bine yakın kişinin hayatına mal olan 50 yıllık anlaşmazlığa son verilmesi amaçlanıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bilet alıp binemeyen Türk kimdi? İşte Titanik ile ilgili daha önce bilmediğiniz 45 sır!
Fahiş fiyata ceza artıyor - Gazete manşetleri